Вітамін С - це водорозчинні мікроелементами, Який присутній в складі безлічі натуральних продуктів. Найбільше в овочах і фруктах.

Головна особливість нутрієнта полягає в його потужних антиоксидантних властивостях, оскільки він перешкоджає згубному дії вільних радикалів і бореться з окисними процесами. При достатньому отриманні вітаміну С завжди буде здоровою шкіра і її похідні, а також зміцнюється Імунна система.

Без цього мікроелементами неможливо представить вироблення колагену, крім того, він сприяє зміцненню сполучної тканини, кісткового апарату, піклуватися про здоров'я дрібних судин і зубів.

У людському організмі вітамін бути не може вироблятися самостійно або накопичуватися, тому отримувати його можна тільки з натуральних продуктів харчування.

У добу необхідно отримувати в середньому 90 міліграмів речовини. Якщо виникає нестача або гострий дефіцит, це проявляється в наступних симптомах:

  • ясна кровоточать;
  • слабшає імунітет;
  • рани повільно гояться;
  • розвивається анемія і цинга.

 

Щоб ваш організм завжди був в тонусі і наповнений необхідними поживними речовинами, необхідно включити в свій раціон найкращі продукти, збагачений вітаміном С. Розглянемо їх далі.

Друзі, наша команда SAYYES розробила мобільний додаток, яке швидко і легко оцінить Ваше харчування і покаже надходження всіх вітамін, мінералів, амінокислот, жирних кислот та інших активних речовин.

Просто завантажити своє меню, інше зробить додаток PREPRO

 

 

Слива какаду


Цей плід має наукову назву Terminalia ferdinandiana, виростає в Австралії. У ньому в сто разів більше нутрієнта в порівнянні з апельсином. На сьогоднішній день зливу є найбільш насиченим за концентрацією вітаміну С продуктом - 5300 міліграмів речовини на сто грамів плода. Досить з'їсти одну штуку, щоб наповнити організм на 5-30 відсотків від добової дози.

Також в складі сливи какаду містяться такі корисні мікроелементи як токоферол, лютеїн і калій, важливі для підтримки здоров'я органів зору.

 

 

Вишня ацероли


У ягодах рослини під назвою Malpighia emarginata міститься 1670 міліграмів речовини на сто грамів продукту. Це дозволяє відразу заповнити добовий запас для організму.

За даними проведених досліджень вишневого екстракту, споживання такого продукту протидіє розвитку ракових пухлин, захищає шкірний покрив тіла від ультрафіолету, а також мінімізує шкоду, що наноситься ДНК в результаті неправильного харчування.

 

 

Шипшина


Ягоди шипшини відрізняються маленьким розміром, при цьому солодкістю і соковитістю. На сто грамів продукту доводиться 650 міліграмів вітаміну, таким чином, легко можна задовольнити добову потребу в даному мікроелементі.

Вживання шипшини сприяє активізації колагенового синтезу, покращує стан шкіри незалежно від віку.

Вчені встановили, що вітамін С протидіє згубного впливу ультрафіолетових променів на шкірні покриви, також допомагає боротися зі зморшками, усуває сухість, вирівнює тон і покращує загальне здоров'я дерми. Також нутрієнт сприяє гарному загоєнню ран і усуває запальні реакції, зокрема, мінімізує ризик прояву дерматиту.

 

 

Чилі-перець


Зелений, недозрілий плід містить 641 міліграм вітаміну на сто грамів продукту. Це 7-кратна добова норма для організму. А в червоному чилі концентрація становить 382 міліграма, при цьому цього все одно достатньо, щоб задовольнити організм поживними речовинами.

Також в перці міститься чимало капсаїцину, який і надає йому таку сильну гостроту. Ця речовина допомагає знижувати больові відчуття і бореться із запальними процесами.

Вченими були проведені дослідження і встановлено, що 10 грамів порошку чилі-перцю активізує процеси спалювання жирів в організмі.

 

 

Гуава


Гуава - це рожевий тропічний фрукт, що росте на південноамериканському континенті, а також в Мексиці. Сто грамів плода містять 182 міліграма вітаміну С, що прирівнюється 2-кратної добової норми для нашого організму. Також гуава характеризується високою концентрацією лікопенома, який виступає природним антиоксидантом.

В рамках 6-тижневого дослідження за участю 45-ти молодих, повністю здорових людей було виявлено, що 400-грамова порція гуави кожен день в раціоні дозволяє істотно скоротити холестерин і нормалізувати кров'яний тиск.

 

 

Жовтий перець (солодкий)


Чим достигліший плід, тим вище концентрація вітаміну С в ньому. На сто грамів припадає 182 міліграма корисної речовини, а це 2-кратна добова норма для організму людини.

Вчені змогли довести, що при регулярному споживанні вітаміну через продукти, збагачені їм, поліпшується робота зорової системи, забезпечується профілактичний ефект катаракти.

Був проведений експеримент за участю більше 300 жінок - у групи, яка приймала більше нутрієнта, ризик розвитку очного недуги знизився на 33 відсотка.

 

 

 

 

Смородина чорна

 

У ста грамах цієї соковитої ягоди міститься 180 міліграмів корисного мікроелемента. Смородина має такий темний колір за рахунок високої концентрації в ній антоціанів - флавоноїдів з потужними антиоксидантними властивостями.

Комбінація вітаміну С з цими речовинами забезпечує ефективне зниження впливу окислювальних процесів, обумовлених не тільки дією вільних радикалів, а й є наслідком хронічних недуг, в тому числі перенесених серцевих хвороб, онкологічних захворювань і нейродегенеративних порушень.

 

 

Чебрець

 

Це популярна трава, яка широко використовується в кулінарії. У порівнянні з апельсином, в її складі в три рази більше вітаміну С. Серед всіх спецій чебрець характеризується найвищою концентрацією нутрієнта: в ста грамах міститься 160 міліграмів корисного мікроречовини, і це є половиною добової норми для людського організму.

Рекомендується щодня застосовувати 1-2 столових ложки спеції в процесі приготування страв, щоб зміцнити імунітет і поліпшити своє здоров'я. Дана трава допомагає при лікуванні ангіни та інших захворювань дихальної системи, також активізує вироблення антитіл, що знищують віруси і патогенні бактерії.

 

 

Петрушка

 

Одна з кращих повсякденних спецій, яка знайдеться на городі кожної господині. На сто грамів зелені доводиться 125 міліграмів вітаміну С. Також в ній міститься чимала кількість негемового заліза. Така комбінація активних мікроелементів запобігає ризики розвитку залізодефіцитної анемії.

Вченими були проведені експерименти, в рамках яких люди дотримувалися вегетаріанської дієти і отримували 500 міліграмів вітаміну двічі на добу під час їди. В результаті у них збільшився рівень заліза на 17 відсотків, підвищився гемоглобін на 8 відсотком, обсяг феритину став на 12 відсотків вище.

 

 

Шпинат гірчичний

 

У ста грамах даної рослини міститься 130 міліграмів вітаміну С - це майже полуторна добова норма для нашого організму.

Часто в процесі приготування страв і піддав продуктів термічній обробці кількість нутрієнта в їх складі істотно зменшується, проте шпинат зберігає свої первозданні властивості і концентрацію в будь-яких умовах.

У цій рослині також міститься калій, марганець, фолат, вітамін А, кальцій і клітковина.

 

 

Капуста

 

Сира білокачанна капуста в розрахунку на сто грамів містить 45 міліграмів вітаміну С, що становить половину добової норми для людини. Також в її складі є каротиноїди, зеаксантин, лютеїн, вітамін K.

При термічній обробці зміст нутрієнта в капусті істотно скорочується, проте збільшує кількість антиоксидантів, які протидіють хронічних захворювань і борються із запальними процесами.

 

 

Ківі

 

Прекрасний тропічний плід і хороше джерело вітаміну С - в ста грамах міститься 109 міліграмів (більше повної добової норми). Були проведені численні дослідження, які показали, що при регулярному вживанні фрукта вдається ефективно боротися зі стресами, нормалізувати обсяг холестерину в крові і зміцнити імунну систему.

Вчені провели дослідження із залученням групи з 30-ти осіб у віковій категорії 20-51. Результати експерименту були такі, що після 28-денного прийому 2-3 ківі кожен день в учасників спостерігалося 18-процентне зниження липкості тромбоцитів і 15-процентне скорочення рівня тригліцеридів. Це дозволило зробити висновок, що плід протидіє ризикам формування тромбів і інсульту.

Інше дослідження з 14-ю чоловіками з діагностованою нестачею вітаміну С дозволило з'ясувати, що при споживанні двох ківі щодня протягом місяця активізує діяльність лейкоцитів на 20 відсотків, а зміст нутрієнта в крові відновлюється до норми за 7-денний термін.

 

 

Броколі

 

 

Цей яскраво-зелений овоч відноситься до сімейства хрестоцвітних. Половина склянки відвареної капусти містить 51 міліграм корисної речовини, що еквівалентно половині добової норми, необхідної для правильного функціонування організму.

Якщо вживати в їжу броколі кожен день, це захищає від ризику ракових патологій і серцевих вад, порушень в роботі судин.

Вчені в ході дослідження на групі з 27-ми чоловіків зі статусом завзятих курців змогли встановити, що включення в раціон 250-ти грамів броколі допомогло знизити маркер С-реактивного білка запалення на 48 відсотків через 10 днів експерименту.

 

 

Капуста брюссельська

 

Сто грамів даного овоча містить 100 міліграмів вітаміну С. Практично всі представники сімейства хрестоцвітних збагачені цим нутрієнтом, а також клітковину, фолатом, калієм, вітамінами А і K, марганцем.

Такий комплекс поживних речовин сприяє зміцненню кісткового апарату, активізує колагеновий синтез.

В 20218-му році проводилося масштабне вивчення властивостей хімічного складу брюссельської капусти. З'ясувалося, що прийом вітаміну С запобігає переломи стегнових кісток на 28 відсотків, а також на 33 відсотки скорочує ризик розвитку остеопорозу.

 

 

Лимон

 

У 18-му столітті все, хто працював на великих морських судах, отримував кожен день в їжу лимони. Це було необхідно, щоб не розвивалася цинга. сто грамів цитрусового містять 53 міліграма вітаміну С (трохи більше половини добової дози).

Саме цей структурний компонент плода має сильні антиоксидантні властивості. Коли відбувається нарізка фруктів, виділяється фермент поліфенолоксидаза, який окислюється і викликає потемніння кольору поверхні. Якщо нанести лимонний сік на відкриті ділянки, дана реакція буде сповільнюватися і природний колір збережеться довше.

 

 

Лічі

 

На сто грамів продукту доводиться 72 міліграма нутрієнта, що становить 80 відсотків норми для людини. З'їдаючи цілу чашку фруктів, можна заповнити запаси вітаміну на 1,5 дози.

У плодах містяться жирні кислоти Омега 3 і 6, які відповідають за правильну і повноцінну роботу мозку, серця і судин.

У великому дослідженні, проведеному фахівцями, брало участь близько 196-ти тисяч чоловік. Вдалося з'ясувати, що прийом вітаміну С скорочує ризик розвитку інсульту на 42 відсотки. З кожною додатковою порцією фруктів і овочів, перерахованих вище, ймовірність хвороби знижується ще на 17 відсотків.

 

 

Хурма

 

Це яскравий і соковитий оранжевий фрукт, який за своєю формою трохи нагадує томат. Сьогодні налічується безліч сортів рослини, а найпоширенішим є японський плід. При цьому американська хурма характеризується найвищим ступенем корисності і називається Diospyros virginiana. Концентрація вітаміну С в її складі в 9 разів вище, ніж в японській - сто грамів продукту містять 15 міліграмів вітаміну, або 16 відсотків необхідної норми для людини.

 

 

Папайя

 

На сто грамів продукту доводиться 60 міліграмів мікроелементів, що еквівалентно 67-ми відсоткам добової норми для підтримки здоров'я організму. Споживання в їжу даного фрукта корисно для поліпшення пам'яті, боротьби з ризиками прояви запальних реакцій в мозку.

За даними дослідження на групі з 20-ти осіб з легкою формою Альцгеймера, з'ясувалося, що вживання протягом півроку екстракту папайї дозволяє поліпшити здоров'я на 40 відсотків.

 

 

Полуниця

 

Літня ягода багата флавоноїдами, а також містить у своєму складі фолат, марганець і антиоксиданти. Якщо з'їдати сто грамів полуниці, це дозволить отримувати 58 міліграмів вітаміну С, або майже 64 відсотки добової дози.

Проведені випробування дозволили встановити, що антиоксиданти ягоди активно борються з проявами раку, діабету, запобігають ризики деменції, серцевих вад і захворювань судин.

На групі з 27-ми чоловік з метаболічним синдромом провели експеримент - їм давали 450 грамів полуниці кожен день в їжу. Через 8 тижнів у пацієнтів скоротився холестерин на 11 відсотків, а також спостерігалося 18-процентне поліпшення стану судин.

 

 

Апельсин

 

Середній плід містить близько 70-ти міліграмів нутрієнта, або 78 відсотків дозування для нашого організму.

Комплексне вживання цитрусових дозволяє в повній мірі забезпечити потреби у вітаміні С протягом дня. Наприклад, на сто грамів міститься нутрієнта:

  • грейпфрут - 45 міліграмів;
  • мандарин - 40 міліграмів;
  • лайм - 30 міліграмів.

 

 

Висновок

 

Вітамін С виступає невід'ємним мікроелементом в життєдіяльності нашого організму і потрібно йому кожен день для підтримки повноцінного і здорового роботи.

Його ключові властивості проявляються в наступному:

  • поліпшення роботи імунної системи;
  • зміцнення сполучних тканин;
  • нормалізація функціонування серцевого м'яза;
  • підтримка здоров'я судин;
  • антиоксидант.

При нестачі нутрієнта в організмі погіршується самопочуття і порушуються біохімічні процеси.

Вітамін С міститься не тільки в цитрусових, як прийнято вважати, а й у багатьох інших фруктах і овочах. При цьому в деяких плодах концентрація речовини досить висока.

При включенні в свій повсякденний раціон овочів і фруктів у свіжому вигляді можна задовольняти потреби організму в мікроелементі, тим самим забезпечуючи профілактичний ефект і захист від серйозних хвороб.

 

 

Джерела:

 

1. Vitamin C in Disease Prevention and Cure: An Overview 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3783921/

2.Vitamin C

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/

3.The Kakadu plum

https://www.agrifutures.com.au/wp-content/uploads/publications/14-115.pdf

 

 

Дата видання статті 16.01.2019
Дата оновлення 07.05.2021

 

 

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

фактчекінг Євгенія Русєва,

07 травня 2021 року

профіль Міхно Наталія