Кава - це підбадьорливий і приємний на смак напій, який отримав високу популярність у багатьох країнах світу. Однак мало кому відомо, що він може надавати позитивний вплив на стан здоров'я завдяки високому вмісту антиоксидантів і ряду корисних мікроелементів.

Вивченням даного продукту вчені займаються вже більше сотні років. За цей період вони виявили чималу кількість корисних властивостей кави. Розглянемо найбільш важливі з них.

 

 

 

Виробництво додаткової енергії і поліпшення розумових здібностей

 

Згідно із заявою дослідників, активні речовини, що знаходяться в складі кави, здатні усунути відчуття втоми і збільшити обсяги генерується організмом енергії. Це властивість продукту найчастіше пов'язано з речовиною під назвою кофеїн.

Після його попадання в кров і транспортування до клітин мозку відбувається блокування гальмівного нейромедіатора - аденозину. Крім цього, речовина стимулює вироблення дофаміну і норадреналіну, що призводить до:

 

  • поліпшенню пам'яті;
  • підвищенню настрою;
  • збільшення рівня концентрації;
  • підвищення обсягів генерації енергії;
  • прискоренню реакції;
  • поліпшенню психоемоційного стану.

 

 

 

Зниження рівня жирового прошарку

 

Сьогодні практично всі біологічно активні добавки для схуднення містять головне активна речовина кавових зерен - кофеїн. Це пов'язано з тим, що воно покращує процес спалювання підшкірного жиру за рахунок збільшення швидкості обміну речовин на 3-11 відсотків.
 

Вчені відзначають, що ефективність даного компонента індивідуальна для кожної людини. Однак для людей з ожирінням додавання в раціон кави дозволяє прискорити процеси жиросжигания в середньому на 10 відсотків, в той час як у худих людей - на 29 відсотків.

 

 

 

Підвищення фізичної витривалості

 

 

При попаданні в клітини мозку кофеїн має безпосередній вплив на роботу центральної нервової системи, передаючи сигнал про розщеплення зайвого жиру для вироблення додаткового обсягу енергії. Одночасно з цим дана речовина стимулює виробництво адреналіну. Таким чином, цей мікроелемент запускає механізми, що підвищують показники фізичної витривалості.
 

Відповідний результат був підтверджений в одному з експериментів, де вживання кави за 30 хвилин до початку тренування підвищило фізичні показники професійних спортсменів на 11-12 відсотків.

 

 

 

Насичення організму корисними речовинами

 

Незважаючи на те, що в процесі обсмажування і заварювання кавові зерна проходять процес термічної обробки, напої, виготовлені на основі еспресо, містять значну кількість поживних речовин. До їх числа відносяться:

 

  • магній і ніацин - 2 відсотки від добової норми;
  • калій і марганець - 3 відсотки від добової норми;
  • пантотенова кислота - 6 відсотків від добової норми;
  • вітамін B2 - 11 відсотків від добової норми.

 

Важливо враховувати, що безліч людей вживає на добу не менше двох чашок кави, що дозволяє забезпечити організм необхідними для нього поживними речовинами.

 

 

 

Зниження ризику діабету

 

Одним з найбільш поширених захворювань в сучасному світі є діабет. Щорічно для лікування даної хвороби звертаються понад мільйон осіб по всьому світу. Вона характеризується підвищенням рівня цукру в крові і збільшення інсулінорезистентності.
 

Дослідники повідомляють, що ризик розвитку даного захворювання у осіб, які регулярно споживають не менше однієї чашки кави в день, на 23-59 відсотків нижче, ніж у інших категорій населення. При цьому вчені відзначають, що кожна випита чашка кавового напою, приготованого на основі еспресо, знижує ризик діабету приблизно на 7 відсотків.

 

 

 

Зниження ризику розвитку нейродегенеративних захворювань

 

 

Одним з найбільш поширених нейродегенеративних захворювань є хвороба Альцгеймера, яка з часом призводить до розвитку деменції. Як правило, відповідне захворювання спостерігається у осіб старше 65-ти років і вважається невиліковним. Але, незважаючи на це, існує кілька методів зниження ризику його розвитку, найефективнішим з яких є вживання кавових напоїв. Як показують дослідження, ризик розвитку хвороби Альцгеймера у любителів кави приблизно на 65 відсотків нижче, ніж у інших людей.
 

Не менш поширеним нейродегенеративних захворюванням є хвороба Паркінсона, розвиток якої пов'язують із загибеллю клітин, що відповідають за синтез дофаміну. Однак через те, що кофеїн стимулює вироблення даної речовини, він може знижувати ризик розвитку цієї хвороби. Згідно дослідним даними, любителі кави на 32-60 відсотків рідше стикаються з даними нейродегенеративних захворюванням, ніж ті, хто відмовляється від споживання кофеїну.

 

 

 

Захист печінки

 

Печінка - це один з найважливіших органів в тілі людини. Він виконує понад 100 функцій. Тому він набагато більше за інших схильний до ризику розвитку порушень і захворювань, які з часом можуть призвести до руйнування - цирозу, захворювання при якому велика частина клітин органу замінена рубцевої тканиною.
 

Аналіз останніх досліджень показав, що люди, регулярно випивають в день більше чотирьох чашок напоїв на основі еспресо, на 80 відсотків рідше стикаються з порушеннями роботи печінки. Це, в свою чергу, суттєво знижує ризик розвитку цирозу.

 

 

 

Поліпшення психоемоційного стану

 

Психічні розлади, такі як депресія, можуть бути причиною істотного погіршення якості життя. Це є досить поширеною проблемою сучасного суспільства, так як з нею стикаються приблизно 4 відсотки людей.
 

Згідно дослідним даними, наданими Гарвардським університетом, любителі кави на 20 відсотків рідше стикаються з психічними розладами, ніж інші люди. При цьому їхні шанси покінчити життя самогубством в результаті депресії на 53 відсотки нижче.

 

 

 

Боротьба з раком

 

Онкологічні захворювання в даний момент входять до списку найбільш поширених причин смерті серед населення. Вони супроводжуються неконтрольованим зростанням небезпечних клітин в організмі.
 

Напої на основі еспресо здатні знизити ризик розвитку деяких видів раку, а саме - колоректального і печінки. Обидва цих захворювання займають 4-е і 3-е місця в списку причин смерті відповідно.


Огляд статистичних даних показав, що регулярне споживання кави знижує ризик розвитку раку печінки на 40 відсотків, а колоректального раку - на 15 відсотків. Відповідний висновок був зроблений на підставі аналізів близько 500 тисяч чоловік.

 

 

 

Зниження ризику серцевих захворювань

 

 

Часто можна почути твердження, що споживання чорної кави сприяє збільшенню рівня кров'яного тиску. Це дійсно так. Однак варто враховувати, що дане підвищення незначно і становить всього 3-4 пункту. Незважаючи на це, даний напій не рекомендований для людей з високим артеріальним тиском.
 

При цьому певні експерименти не тільки не підтверджують теорію про те, що кофеїн може бути причиною розвитку серцевих захворювань, але і повністю спростовують її. Так, ряд досліджень показав, що регулярне споживання напоїв на основі еспресо знижує ризик інсульту приблизно на 20 відсотків.

 

 

 

Збільшення тривалості життя

 

Через те, що любителі кави схильні до більш низьким ризикам розвитку порушень і захворювань, вчені прийшли до висновку, що тривалість життя таких людей значно вище. Більш того, їм вдалося довести це в результаті проведення кількох досліджень. Так, жінки і чоловіки, що п'ють каву, живуть приблизно на 26 і 20 відсотків довше відповідно.
 

Крім того, вчені повідомляють, що у них знижується ризик смерті через різних захворювань. Так, наприклад, люди з діабетом, які випивають вранці чашку еспресо, вмирають на 30 відсотків рідше, ніж інші особи з даним порушенням.

 

 

 

Насичення антиоксидантами

 

Для людей, які дотримуються збалансованих дієт, каву може стати одним з кращих напоїв. Він містить велику кількість антиоксидантів, яке перевищує показники овочів і фруктів. Завдяки їм можна зберегти молодість шкіри і сповільнити процеси, пов'язані з природним старінням організму. З цієї причини кави вважається напоєм №1 в світі.

 

 

 

Висновок

 

Напої, що виготовляються з використанням кави вважаються одними з найпопулярніших світі. Це пов'язано з їх приємним смаком і підбадьорливі ефектом. Але, крім цього, вони мають ряд корисних властивостей, що дозволяють істотно поліпшити стан організму і запобігти ризику розвитку небезпечних захворювань, таких як діабет, рак, а також хвороби Альцгеймера і Паркінсона.

 

ДЖЕРЕЛА

 

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

фактчекінг Євгенія Русєва,

24 вересня 2020 року