Кава - це підбадьорливий і приємний на смак напій, який отримав високу популярність у багатьох країнах світу. Однак мало кому відомо, що він може надавати позитивний вплив на стан здоров'я завдяки високому вмісту антиоксидантів і ряду корисних мікроелементів.
Вивченням даного продукту вчені займаються вже більше сотні років. За цей період вони виявили чималу кількість корисних властивостей кави. Розглянемо найбільш важливі з них.
Виробництво додаткової енергії і поліпшення розумових здібностей
Згідно із заявою дослідників, активні речовини, що знаходяться в складі кави, здатні усунути відчуття втоми і збільшити обсяги генерується організмом енергії. Це властивість продукту найчастіше пов'язано з речовиною під назвою кофеїн.
Після його попадання в кров і транспортування до клітин мозку відбувається блокування гальмівного нейромедіатора - аденозину. Крім цього, речовина стимулює вироблення дофаміну і норадреналіну, що призводить до:
|
Зниження рівня жирового прошарку
Сьогодні практично всі біологічно активні добавки для схуднення містять головне активна речовина кавових зерен - кофеїн. Це пов'язано з тим, що воно покращує процес спалювання підшкірного жиру за рахунок збільшення швидкості обміну речовин на 3-11 відсотків.
Підвищення фізичної витривалості
При попаданні в клітини мозку кофеїн має безпосередній вплив на роботу центральної нервової системи, передаючи сигнал про розщеплення зайвого жиру для вироблення додаткового обсягу енергії. Одночасно з цим дана речовина стимулює виробництво адреналіну. Таким чином, цей мікроелемент запускає механізми, що підвищують показники фізичної витривалості.
Насичення організму корисними речовинами
Незважаючи на те, що в процесі обсмажування і заварювання кавові зерна проходять процес термічної обробки, напої, виготовлені на основі еспресо, містять значну кількість поживних речовин. До їх числа відносяться:
|
Важливо враховувати, що безліч людей вживає на добу не менше двох чашок кави, що дозволяє забезпечити організм необхідними для нього поживними речовинами.
Зниження ризику діабету
Одним з найбільш поширених захворювань в сучасному світі є діабет. Щорічно для лікування даної хвороби звертаються понад мільйон осіб по всьому світу. Вона характеризується підвищенням рівня цукру в крові і збільшення інсулінорезистентності.
Зниження ризику розвитку нейродегенеративних захворювань
Одним з найбільш поширених нейродегенеративних захворювань є хвороба Альцгеймера, яка з часом призводить до розвитку деменції. Як правило, відповідне захворювання спостерігається у осіб старше 65-ти років і вважається невиліковним. Але, незважаючи на це, існує кілька методів зниження ризику його розвитку, найефективнішим з яких є вживання кавових напоїв. Як показують дослідження, ризик розвитку хвороби Альцгеймера у любителів кави приблизно на 65 відсотків нижче, ніж у інших людей.
Захист печінки
Печінка - це один з найважливіших органів в тілі людини. Він виконує понад 100 функцій. Тому він набагато більше за інших схильний до ризику розвитку порушень і захворювань, які з часом можуть призвести до руйнування - цирозу, захворювання при якому велика частина клітин органу замінена рубцевої тканиною.
Поліпшення психоемоційного стану
Психічні розлади, такі як депресія, можуть бути причиною істотного погіршення якості життя. Це є досить поширеною проблемою сучасного суспільства, так як з нею стикаються приблизно 4 відсотки людей.
Боротьба з раком
Онкологічні захворювання в даний момент входять до списку найбільш поширених причин смерті серед населення. Вони супроводжуються неконтрольованим зростанням небезпечних клітин в організмі.
Огляд статистичних даних показав, що регулярне споживання кави знижує ризик розвитку раку печінки на 40 відсотків, а колоректального раку - на 15 відсотків. Відповідний висновок був зроблений на підставі аналізів близько 500 тисяч чоловік.
Зниження ризику серцевих захворювань
Часто можна почути твердження, що споживання чорної кави сприяє збільшенню рівня кров'яного тиску. Це дійсно так. Однак варто враховувати, що дане підвищення незначно і становить всього 3-4 пункту. Незважаючи на це, даний напій не рекомендований для людей з високим артеріальним тиском.
Збільшення тривалості життя
Через те, що любителі кави схильні до більш низьким ризикам розвитку порушень і захворювань, вчені прийшли до висновку, що тривалість життя таких людей значно вище. Більш того, їм вдалося довести це в результаті проведення кількох досліджень. Так, жінки і чоловіки, що п'ють каву, живуть приблизно на 26 і 20 відсотків довше відповідно.
Насичення антиоксидантами
Для людей, які дотримуються збалансованих дієт, каву може стати одним з кращих напоїв. Він містить велику кількість антиоксидантів, яке перевищує показники овочів і фруктів. Завдяки їм можна зберегти молодість шкіри і сповільнити процеси, пов'язані з природним старінням організму. З цієї причини кави вважається напоєм №1 в світі.
Висновок
Напої, що виготовляються з використанням кави вважаються одними з найпопулярніших світі. Це пов'язано з їх приємним смаком і підбадьорливі ефектом. Але, крім цього, вони мають ряд корисних властивостей, що дозволяють істотно поліпшити стан організму і запобігти ризику розвитку небезпечних захворювань, таких як діабет, рак, а також хвороби Альцгеймера і Паркінсона.
ДЖЕРЕЛА
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8232842/
- https://link.springer.com/article/10.1007/s002130000383
- https://psycnet.apa.org/record/1997-08837-000
Автор огляду Ірина Сідорова, 24 вересня 2020 року
|