Стевія - це продукт, який часто рекламується як натуральний замінник цукру, який забезпечує приємний смак і не викликає негативних наслідків подібно до звичайних підсолоджувачів. Крім цього, люди також часто заявляють про корисні властивості цього продукту, до числа яких відносяться:

  • зниження калорійності їжі;
  • зниження рівня цукру в крові;
  • зниження ризику розвитку карієсу.

Незважаючи на це, існує чимало доказів того, що споживання стевії може викликати неприємні побічні ефекти, які становлять особливу небезпеку для осіб, які мають високий рівень чутливості до даного продукту.

У цій статті ми розберемо, що собою являє стевія, її корисні властивості і потенційні ризики, пов'язані з включенням її в раціон.

 

 

 

Що потрібно знати про стевії

 

Продукт під назвою стевія проводиться з рослини під назвою Stevia rebaudiana, що відноситься до сімейства хризантем підгрупи складноцвітих, куди також входять близько 260-ти рослин сімейства амброзійного. Вчені повідомляють, що різниця між стевією, яка продається в магазинах, і тієї, яка може вирощуватися в домашніх умовах, колосальна.

Цукрозамінник під назвою стевія, який часто зустрічається на прилавках, не містить листя однойменної рослини. Даний продукт виробляється з їх екстракту під назвою ребаудіозіди A (Reb-A), що відрізняється високим ступенем очищення.

Більшість продуктів, вироблених з стевії, містять порівняно небагато речовин даної рослини. Однак ребаудіозіди A відрізняється високою концентрацією даного продукту і по своїй солодощі в 200 разів перевершує традиційний столовий цукор.

Підсолоджувачі, що використовуються сьогодні, відносяться до нового покоління. Це пов'язано з тим, що крім Reb-A в них також включається глюкоза (декстроза) та цукровий спирт (Еритреї). Так, наприклад, відомий цукрозамінник Truvia, складається з ребаудіозіди A і ерітріта, а продукти бренду The Raw містять суміш Reb-A і глюкози.

Певні цукрозамінники, крім зазначених вище речовин, також містять ароматизатори. Більш того, додавання подібних інгредієнтів схвалюється Управлінням з контролю за продуктами і ліками США. Винятком є ​​випадки, якщо ароматизатори відносяться до синтетичних речовин і мають додаткові барвники.

Незважаючи на це, лікарі рекомендують ставитися до стевії, що продається на прилавках магазинів, з особливою обережністю, тому що містяться в ній речовини можуть піддаватися сильної обробці, через що в їх складі може не бути жодного корисного елемента.
 

Щоб користуватися натуральними замінниками цукру, кожна людина може вирощувати у себе вдома стевію і використовувати її листя для поліпшення смаку напоїв і деяких продуктів. Також допускається використання Reb-A у вигляді порошку або рідини.

 

 

 

Форми стевії

 

Is Stevia an Artificial Sweetener? - Consumer Reports

 

Станом на сьогоднішній день, стевія продається в кількох формах, які відрізняються методами обробки і, як наслідок, інгредієнтами. Так, більшість відомих світових брендів пропонує цукрозамінники, вироблені з ребаудіозіди A, який в деяких випадках використовується в поєднанні з іншими натуральним підсолоджувачами.

Щоб отримати Reb-A, виробники замочують листя рослини в воді, після чого відбувається їх фільтрування з додаванням спирту. Потім отриманий екстракт висушують і кристалізують. Завдяки цьому сьогодні в інтернет-магазинах також можна зустріти чистий екстракт ребаудіозіди A, який продається у вигляді порошку або рідини.
 

Найбільш чистою формою даного цукрозамінника є листи. Вони висушуються і перемелюють за допомогою спеціальної техніки. Але, не дивлячись на відсутність додаткової обробки і сторонніх елементів, властивості цієї форми найменш досліджені.

 

 

 

Чи володіє стевія корисними властивостями

 

Однією з особливостей стевії є низька калорійність продукту. Це особливо важливо для осіб, які бажають позбутися зайвої ваги. Але перед включенням цього цукрозамінника в раціон варто враховувати, що дослідження в цій області обмежені, а їх результати неоднозначні. Як повідомляють вчені, вплив стевії на вагу людини залежить від обсягів її використання і часу доби, в яке вживається дана речовина.

Стевія часто рекомендується особам, страждаючим від діабету, так як вона дозволяє знизити рівень цукру в крові. Так, проведене в 2010-му році дослідження показало, що включення в раціон даного цукрозамінника дозволяє знизити кількість глюкози і рівень інсуліну в крові, незалежно від маси тіла і наявних проблем зі здоров'ям. Крім цього, включення в раціон стевії дозволило учасникам експерименту відчути насичення після прийому їжі, не дивлячись на низьку кількість калорій. Навіть з огляду на всі описані вище переваги, дане дослідження проводилося в лабораторних умовах, що може негативно відбитися на результатах при використанні цього підсолоджувача в реальному житті.
 

Дослідження 2009-го року показали, що листя стевії також можуть впливати на рівень холестерину. При вживанні 20-ти мілілітрів екстракту цієї рослини щодня протягом 30-ти днів знижується показник «поганого» холестерину і рівень тригліцеридів. Одночасно з цим підвищується рівень «корисного» холестерину. Проте залишається неясним, чи здатні менші обсяги екстракту приводити до подібних результатів.

 

 

 

Безпека використання стевії різними групами людей

 

 

Незважаючи на те, що цукрозамінники з стевії визнані безпечним продуктом, вони можуть чинити негативний вплив на організм певних груп населення. Більш того, такі фактори як вік або порушення роботи органів можуть приводити до посилення негативного впливу продукту.

 

Діабетики

Часто лікарі відзначають, що таблетки стевії можуть виявитися корисними для осіб, які страждають від діабету 2-го типу. Вони дозволяють знизити рівень цукру в крові ефективніше, ніж багато лікарських препаратів. Одне з досліджень показало, що споживання цукрозамінників на основі стевії одночасно з прийомом їжі призводить до зниження рівня цукру в осіб з цукровим діабетом. При цьому даний підсолоджувач продемонстрував більш високі результати, ніж використовуваний в народній медицині кукурудзяний крохмаль.
Інше дослідження на щурах з діабетом, тривалість якого становила вісім тижнів, показало, що екстракт стевії одночасно зі зниженням рівня глюкози знижував гемоглобін A1C - маркер тривалого контролю рівня цукру в крові. При цьому рівень зниження склав приблизно 5 відсотків.

Але варто зазначити, що досягнення таких результатів можливо за умови використання чистої стевії, яка зустрічається виключно в інтернет-магазинах. Інші цукрозамінники на основі даної рослини мають в складі декстрозу і мальтодекстрин, споживання яких призводить до підвищення рівня цукру в крові.

 

Вагітні

В даний момент дослідження впливу стевії на організм жінок під час вагітності обмежені. Однак є результати експериментів на щурах, які показують, що стевіол-глікозиди не впливають на рівень фертильності і результати вагітності в разі використання в помірних кількостях. Більш того, безпека стевії при вагітності була підтверджена низкою регулюючих органів.

Однак вчені повідомляють, що вплив екстракту і листів стевії на стан вагітних до сих пір не вивчені. Тому від використання цих форм цукрозамінника слід утриматися в період виношування плоду.

 

Діти

Як відомо, стевія дозволяє істотно скоротити кількість споживаного цукру, що може позитивно відбитися на здоров'ї дітей. Згідно з даними Американської кардіологічної асоціації, даний продукт забезпечує наступні ефекти:

  • знижує ризик розвитку серцевих захворювань;
  • знижує рівень тригліцеридів;
  • забезпечує зменшення ваги;
  • нормалізує рівень тригліцеридів.

Незважаючи на подібні позитивні властивості продукту, педіатри рекомендують обмежити прийом стевії дітьми. Це пов'язано з тим, що організму дітей набагато простіше досягти максимально допустимого обсягу споживання даного продукту, який становить 4 міліграма речовини на 1 кілограм ваги. Перевищення даного обсягу може привести до ряду небажаних побічних ефектів.

 

 

 

Побічні ефекти від прийому стевії

 

 

Даний цукрозамінник був визнаний одним з найбезпечніших. Однак вчені відзначають шкоду стевії для деяких груп населення. Так, в одному з експериментів було відзначено, що регулярний прийом цього підсолоджувача може негативно впливати на кількість корисних кишкових бактерій, які необхідні людському організму для запобігання розвитку різних захворювань і підтримки роботи імунної системи.

Ще одне дослідження, проведене за участю 893-х осіб, продемонструвало, що зменшення кількості кишкових бактерій призводить до збільшення кількості тригліцеридів і зниження рівня «корисного» холестерину. Це в свою чергу значно підвищує ризик ожиріння і розвитку захворювань серцево-судинної системи.

Недавні експерименти, крім іншого, показали, що низькокалорійні підсолоджувачі, в тому числі і стевія, при регулярному використанні стимулюють споживання більшої кількості калорій протягом дня. Особливо дана тенденція спостерігається у вечірній час. Відповідний ефект може привести до збільшення маси тіла та ожиріння.
 

Як відомо, цукрозамінники деяких компаній можуть містити цукрові спирти. Даний інгредієнт може погіршувати процес травлення, особливо у людей з виразкою шлунка і порушеннями роботи шлунково-кишкового тракту.


Також деякі лікарі звертають увагу на те, що стевія здатна знижувати артеріальний тиск і рівень цукру в крові. Тому її не слід вживати разом з лікарськими препаратами для лікування відповідних станів.

Щоб уникнути описаних вище побічних ефектів, лікарі радять максимально скоротити прийом стевії, особливо якщо спостерігається погіршення стану здоров'я.

 

 

 

Як правильно використовувати стевію

 

Стевію можна використовувати в якості заміни цукру при приготуванні напоїв і різних страв. При цьому одна щіпка порошку повинна використовуватися як одна чайна ложка цукру. До числа найпоширеніших способів використання цього цукрозамінника відноситься приготування:

  • чаю або кави;
  • лимонаду;
  • пластівців для сніданку;
  • смузі;
  • йогурту.


При необхідності стевію можна використовувати у випічці. Однак після випікання даний підсолоджувач забезпечує не дуже приємний смак. Тому цукор в випічці слід лише на 50 відсотків замінювати стевією.
 

Цукрозамінники багатьох брендів не підходять для приготування страв і можуть часто псувати їх смак або змінювати структуру. Тому знайти ідеальний спосіб використання стевії в кулінарії можна лише методом проб і помилок.

 

 

 

Висновок

 

Розглядаючи питання, що таке стевія, можна зрозуміти, що даний продукт є низькокалорійним замінником столового цукру. Він проводиться з однойменного рослини і вважається безпечним для більшості людей. Однак у деяких осіб даний продукт може викликати неприємні побічні ефекти. Тому перед його використанням слід обов'язково проконсультуватися з лікарем.

Як відзначають вчені, стевія набагато солодший за цукор. У зв'язку з цим її кількість, що додається в раціон, має бути значно нижчою.

Крім того, при використанні цього цукрозамінника в випічці або при приготуванні страв слід бути максимально обережним. Це пов'язано з тим, що підсолоджувач може негативно вплинути на смак страви або текстуру.

 

 

ДЖЕРЕЛА
  • Anton SD, et al. (2010). Effects of stevia, aspartame, and sucrose on food intake, satiety, and postprandial glucose and insulin levels. DOI:
    10.1016/j.appet.2010.03.009
  • Asteraceae. (n.d.).
    britannica.com/plant/Asteraceae
  • Azad MB, et al. (2017). Nonnutritive sweeteners and cardiometabolic health: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials and prospective cohort studies. DOI:
    10.1503/cmaj.161390

 

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

фактчекінг Євгенія Русєва,

23 липня 2020 року