Авокадо є кісточкових плід, м'якоть якого має кремову консистенцію. Він росте переважно в теплому кліматі, але також може вирощуватися в теплицях і домашніх умовах. Фахівці відзначають, що користь авокадо полягає в поліпшенні роботи травної системи, зниження ймовірності розвитку депресії і запобігання можливості утворення ракових клітин.

 

!

Плоди авокадо також відомі як маслянисті фрукти. Включення їх в раціон дозволяє збільшити споживання корисних мононенасичених жирних кислот. Крім того, в складі цього фрукта також міститься близько 20-ти вітамінів та мінералів


Щоб більш детально розібратися в користь даного продукту, ми розглянемо кожне його корисна властивість детально. Крім цього, з метою забезпечення максимальної безпеки здоров'я ми також вивчимо потенційні ризики використання авокадо.

 

 

Корисні властивості авокадо

 

Вчені давно довели, що використання дієти, що містить велику кількість овочів і фруктів, дозволяє знизити ризик розвитку ряду хвороб, які пов'язані з низьким рівнем фізичної активності, споживанням великої кількості калорій і шкідливими звичками. Результати численних досліджень підтвердили це і продемонстрували, що дієти, що містять авокадо, засновані на продуктах рослинного походження, здатні знизити ризик:

  • діабету;
  • ожиріння;
  • захворювань серцево-судинної системи;
  • раку.

Одночасно з цим вони сприяють поліпшенню якості шкіри, волосся і збільшення обсягів вироблення енергії. Все це може позитивно відбитися на самопочутті і якості життя.


Авокадо містить багато поживних речовин

Відповідно до інформації, наданої Міністерством сільського господарства США, в порції авокадо об'ємом 40 грамів міститься:

  • 64 калорії;
  • 3,4 грама вуглеводів;
  • 3 грами клітковини;
  • 6 грамів жиру;
  • менше 1-го грама цукру.


Крім усього зазначеного вище, плід містить вітаміни K, C, E, B6, B2, B5, B9, B3, мінерали - магній і калій, а також ряд інших корисних сполук, таких як Омега-3, лютеїн і бета-каротин. Незважаючи на це, багато людей акцентують увагу на жирності продукту. Однак цього робити не варто, так як в складі даного фрукта містяться лише корисні жири, які забезпечують відчуття насичення, що дозволяє знизити обсяг споживаних протягом дня калорій. Крім іншого, ці жири уповільнюють процес розщеплення вуглеводів, що сприяє нормалізації рівня цукру в крові і забезпечує його підтримку на одному рівні протягом дня.

 

!

Лікарі відзначають, що жир потрібен для кожної клітини людського організму. Тому додавання в раціон авокадо дозволяє поліпшувати якість шкіри, прискорювати засвоєння жиророзчинних вітамінів і зміцнювати імунітет.

 

 

Позитивно впливає на роботу серцевого м'яза

Порція авокадо містить 25 міліграмів натурального рослинного стеролу, який також відомий як бета-ситостерин. Регулярне споживання даної речовини в поєднанні з іншими стеролів рослинного походження дозволяє нормалізувати рівень холестерину в крові.

 

Покращує зір

До числа корисних речовин, що знаходяться в складі авокадо, також відносяться лютеїн і зеаксантин, які необхідні для підтримки роботи органів зору. Вони захищають клітини очей від окисного стресу і мінімізують збитки від прямого впливу ультрафіолету.

 

!

У зв'язку з тим, що мононенасичені жирні кислоти покращують засвоєння бета-каротину, який також корисний для очей, авокадо є одним з найбільш корисних продуктів для зору. Більш того, вчені з'ясували, що включення в раціон цього фрукта також знижує ризик розвитку дегенерації жовтої плями - захворювання, пов'язаного з віковими змінами.

 

Може використовуватися для профілактики остеопорозу

Ще одна від плоду авокадо користь полягає в тому, що даний продукт містить приблизно 25 відсотків добової норми споживання вітаміну K, необхідного для зміцнення кісткової тканини. Часто цієї речовини не приділяють належної уваги. Прийнято вважати, що для здоров'я кісток важливі такі поживні речовини як кальцій і вітамін D. Однак вчені встановили, що вітамін K покращує абсорбцію кальцію і знижує його виведення з сечею, що може використовуватися для зниження ризику розвитку таких захворювань як остеопороз.

 

Авокадо і онкологічні захворювання

Вживання вітаміну B9 в помірних кількостях, згідно із заявою вчених, дозволяє знизити ймовірність розвитку раку товстої кишки, шийки матки, підшлункової залози і шлунка. За припущенням дослідників, це пов'язано з тим, що фолієва кислота запобігає небажані мутації РНК і ДНК в процесі ділення клітин.

 

!

Останні експерименти показують, що авокадо може використовуватися не тільки для профілактики, але і для лікування раку. Фітохімічні речовини, витягнуті з цього фрукта, можуть пригнічувати ріст ракових клітин, викликати їх загибель і одночасно з цим покращувати роботу імунної системи. Крім цього, було доведено, що фітохімічні з'єднання авокадо зменшують рівень хромосомних ушкоджень, які можуть бути викликані використанням хіміотерапевтичних препаратів.

 

Позитивний вплив на вагітність

Вітамін B9 важливий для нормального протікання вагітності. Вживання його в помірних кількостях знижує ймовірність розвитку дефектів нервової трубки та, як наслідок, викидня. Так, проведене в недавньому часі Університетом Макгілла дослідження продемонструвало, що низький рівень фолієвої кислоти підвищує ймовірність розвитку відхилень у плода в середньому на 30 відсотків.

 

Знижує ризик розвитку депресії

Фолієва кислота здатна, крім іншого, запобігати розвитку депресії. Це пов'язано з тим, що вітамін B9 знижує рівень накопичення гомоцистеїну - з'єднання, що порушує процес кровообігу і уповільнює надходження поживних речовин в головний мозок. Велика кількість останнього речовини також знижує рівень виробництва таких сполук як дофамін, серотонін і норадреналін, що регулюють якість сну, апетит і настрій. Тому додавання в раціон авокадо може позитивно відбитися на психоемоційному стані.

 

Поліпшення травлення

Незважаючи на те, що м'якоть фрукта має кремову форму, вона містить велику кількість клітковини. За рахунок цього додавання в раціон авокадо дозволяє запобігти запори, зберегти здоров'я шлунково-кишкового тракту і знизити ризик розвитку раку товстої кишки.

 

Виведення токсинів

Клітковина, крім іншого, сприяє регулярному звільненню кишечника від небезпечних і шкідливих речовин. Додавання її в раціон в адекватних обсягах дозволяє своєчасно позбавлятися від токсинів і жовчі. Це також дозволяє знизити рівень запальних процесів в шлунково-кишковому тракті і поліпшити засвоєння поживних речовин, що, в свою чергу, призведе до зміцнення імунітету.

 

Лікування остеоартриту

Сапоніни - це ще один тип речовин, що містяться в складі авокадо. Вчені та лікарі пов'язують їх з усуненням симптомів остеоартриту та інших захворювань суглобів. Однак вплив цих речовин на організм людини в довгостроковій перспективі ще не вивчено.

 

Антибактеріальну дію

Розглядаючи, ніж корисно авокадо, не можна не згадати про антибактеріальних властивості фрукта. Додавання в раціон даного продукту дозволяє ефективно позбутися від кишкової палички, яка є основною причиною отруєнь.

 

Зниження ризику розвитку хронічних захворювань

Відповідно до дослідними даними, регулярне використання клітковини в раціоні призводить до зниження ризику розвитку ішемічної хвороби серця, діабету, ожиріння, хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, а також ймовірності інсульту. Це обумовлено тим, що клітковина сприяє нормалізації кров'яного тиску і рівня холестерину, одночасно з цим підвищуючи рівень чутливості до інсуліну.

 

 

 

Рекомендації по використанню авокадо


Перед тим, як додавати авокадо в прийом їжі, важливо переконатися, що фрукт стиглий. Для цього потрібно натиснути на його шкірку, в результаті чого вона може трохи зміститися, а сам продукт деформуватися. Якщо цього не відбувається, рекомендується залишити авокадо на кілька днів для дозрівання, після чого його можна буде використовувати для приготування салатів і соусів. Щоб максимально прискорити процес дозрівання, фрукт можна покласти поруч з бананами.

Станом на сьогоднішній день, дієтологи і лікарі виділяють кілька способів використання даного продукту:

  • як намазки на хліб;
  • замість майонезу для заправки салатів;
  • в якості дитячого харчування;
  • для приготування смузі.

 

Варто звернути увагу на те, що для отримання користі від даного продукту не обов'язково використовувати свіжий фрукт. Як його альтернативи можна додавати в раціон масло авокадо, яке також при необхідності може виступати в ролі косметичного засобу для догляду за шкірою.

 

 

Потенційні ризики


Дієта з великою кількістю фруктів і овочів забезпечує максимальну користь для здоров'я. Лікарі рекомендують не акцентувати увагу на використанні авокадо як окремого продукту, який повинен постійно бути присутнім в раціоні, оскільки часте його вживання може призвести до алергічної реакції.

Крім цього, авокадо не слід включати в раціон людям, які приймають антикоагулянти, такі як варфарин. Це пов'язано з тим, що надмірна кількість вітаміну K в організмі може привести до погіршення згортання крові.

 

 

Джерела:

 

  1. Folate: Dietary supplement fact sheet (2016, April 20)
    http://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/
  2. Guzmán-Rodríguez, J. J., López-Gómez, R., Suárez-Rodríguez, L. M., Salgado-Garciglia, R., Rodríguez-Zapata, L. C., Ochoa-Zarzosa, A., & López-Meza, J. E. (2013, November 12). Antibacterial activity of defensin PaDef from avocado fruit (Persea americana var. drymifolia) expressed in endothelial cells against Escherichia coli and Staphylococcus aureus. Biomed Res Int, 986273
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3844270/
  3. (3), 221-2309Journal of Experimental Therapeutics & OncologyPaul, R., Kulkarni, P., & Ganesh, N. (2011). Avocado fruit (Persea americana Mill) exhibits chemo-protective potentiality against cyclophosphamide induced genotoxicity in human lymphocyte culture. 
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22070054
  4. Percope de Andrade, M. A., Campos, T.V., & Abreu-E-Silva, G.M. (2015, January 27). Supplementary methods in the nonsurgical treatment of osteoarthritis [Abstract]. Arthroscopy, 31(4), 785-792
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25633815
  5. Unlu, N. Z., Bohn, T., Clinton, S. K., & Schwartz, S. J. (2005, March). Carotenoid absorption from salad and salsa by humans is enhanced by the addition of avocado or avocado oil [Abstract]. J Nutr., 135(3), 431-436
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15735074
  6. You are what your father eats. (n.d.)
    http://www.todaysdietitian.com/news/021714_news.shtml

 

 

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

фактчекінг Євгенія Русєва,

17 лютого 2021 року