Станом на сьогоднішній день, арахісова паста входить в число найбільш затребуваних і популярних продуктів. Вона відрізняється приємним смаком і незвичайною структурою, яка дозволяє протягом тривалого часу зберігати післясмак. Саме так би Ви описали даний продукт його любителі.

Але далеко не кожна людина може насолодитися смаком арахісової пасти. Причиною цього є алергія, яка в деяких випадках навіть призводить до летального результату. Однак шкідливий даний продукт для інших груп населення? Детально це питання ми розглянемо далі.

 

 

 

Що собою являє арахісова паста

 

Арахісова паста - це продукт харчування, який не піддається термічній обробці. Він являє собою подрібнений смажений арахіс, доведений до стану однорідної маси.

На жаль, цього не можна сказати про комерційні продуктах, що носять дану назву. У їх складі, крім основного інгредієнта, містяться різні добавки у вигляді цукру, масел рослинного походження і трансжирів. Вживання останніх інгредієнтів у великих кількостях може призвести до погіршення стану здоров'я і розвитку різних захворювань, включаючи хвороби серця.
 

У зв'язку з цим фахівці рекомендують використовувати в раціоні виключно натуральну арахісову пасту, в складі якої немає нічого крім арахісу і солі.

 

 

 

Арахісова паста як джерело білка

 

 

Як відомо, арахісова паста - це один з найкращих джерел енергії, який забезпечує наш організм жирами, вуглеводами і білками. У порції натурального продукту масою 100 грамів міститься:

  • 20 грамів вуглеводів, 6 з яких - клітковина;
  • 25 грамів білка;
  • 50 грамів жирів.

Незважаючи на те, що арахісова паста містить велику кількість білка, в його складі дуже мало амінокислот, в тому числі і метіоніну. Це пов'язано з тим, що арахіс, який є основним компонентом даного продукту, відноситься до сімейства бобових, які відрізняються невисоким рівнем цистеїну і метіоніну. Це важливо знати для тих, хто бажає використовувати даний продукт як основне джерело білка, так як недолік названих вище амінокислот може привести до небажаних наслідків.

 

 

 

Низький вміст вуглеводів

 

Обсяг вуглеводів в арахісової пасти не перевищує 20-ти відсотків. У зв'язку з цим дієтологи рекомендують використовувати даний продукт при низьковуглеводній дієті. Крім цього, споживання пасти має незначний вплив на зміну рівня цукру в крові, що робить її ідеальним продуктом для осіб, які страждають від діабету 2-го типу.
 

Проведене в недавньому часі дослідження показало, що жінки, які вживають арахісову пасту п'ять разів на тиждень протягом тривалого періоду, змогли знизити свою вагу на 21 відсоток. Одночасно з цим аналіз їх крові показав зниження ризику розвитку діабету 2-го типу. За заявою вчених, подібний ефект обумовлений наявністю в складі продукту олеїнової кислоти, яка має антиоксидантні властивості.

 

 

 

Містить корисні жири

 

Через те, що арахісова паста містить велику кількість жирів, обсяг калорій в 100 грамах продукту становить 588 одиниць. Незважаючи на це, споживання пасти в помірних кількостях сприяє зниженню ваги. Вчені пояснюють це тим, що велика частина жиру в даному продукті представлена ​​у вигляді олеїнової кислоти, що відноситься до числа корисних мононенасичених жирів, які також містяться в оливковій олії. Вживання олеїнової кислоти дослідники пов'язують з поліпшенням стану організму і підвищенням рівня чутливості до інсуліну.
 

Крім цього, в арахісової пасти є трохи незамінною жирної кислоти Омега-6. Її споживання дослідники пов'язують з підвищенням кількості запальних маркерів, що призводить до збільшення ризику розвитку хронічних захворювань. Однак відповідні дані спростовуються поруч експериментів, що викликає сумнів у небезпеці Омега-6.

 

 

 

Вітаміни та мінерали

 

 

Згідно дослідним даними, в 100 грамах арахісової пасти міститься значна кількість корисних речовин. До їх числа відносяться:

  • марганець - 73 відсотки від добової норми;
  • вітамін B3 - 67 відсотків від добової норми;
  • вітамін E - 45 відсотків від добової норми;
  • магній - 39 відсотків від добової норми;
  • вітамін B6 - 27 відсотків від добової норми;
  • мідь - 24 відсотки від добової норми;
  • фолат - 18 відсотків від добової норми.

У пасті також міститься чимало біотину, калію, цинку, заліза і селену. Однак це не означає, що даний продукт слід вживати в обсягах від 100 грамів. Не варто забувати, що паста з арахісу відрізняється високою калорійністю і не представляє для організму такої ж цінності як низькокалорійні продукти рослинного походження на кшталт броколі і шпинату.

 

 

 

Характеризується високим вмістом антиоксидантів

 

Як і багато інших натуральні продукти арахісове масло містить не тільки вітаміни і мінерали. У його складі також зустрічається багато інших поживних речовин, які можуть справити позитивний вплив на стан здоров'я. До числа таких мікроелементів відносяться антиоксиданти, такі як P-кумаровая кислота, яка сприяє усуненню симптомів артриту.
 

Ще одним значущим елементом, що знаходяться в складі арахісової пасти, є ресвератрол. Даний мікроелемент, на думку вчених, знижує ризик розвитку захворювання серцево-судинної системи, а також запобігає хронічні хвороби. Крім цього, ресвератрол має низку інших корисних властивостей, для підтвердження яких необхідні додаткові дослідження.

 

 

 

Чи варто використовувати арахісову пасту для схуднення

 

При прагненні скинути зайву вагу кожна людина в першу чергу звертає увагу на арахісову пасту, так як в ній багато білка. Але через високу калорійність продукту у деяких людей виникають сумніви в тому, чи варто його використовувати.

Дослідження показують, що включення в раціон арахісової пасти не тільки не уповільнює процес позбавлення від зайвого жиру, але і прискорює його. Так, в рамках великого експерименту, в якому брало участь понад 100 тисяч осіб, було встановлено, що дієта з використанням мононенасичених жирів, які є основними жирами, що містяться в пасті, дозволяє знизити вагу і ризик розвитку серцевих захворювань. Пізніше дослідження, проведене в 2009-му році, в якому взяло участь більше 50-ти тисяч жінок, показало, що включення в раціон арахісу протягом 8-ми років значно знижує ризик ожиріння.

 

 

 

Яким чином арахісова паста допомагає худнути

 

 

Арахісова паста дозволяє позбавитися від зайвої ваги завдяки таким ефектам, як придушення почуття голоду і зниження рівня цукру в крові. Розглянемо кожен з цих ефектів більш детально.

 

Придушення почуття голоду

Перший спосіб, до якого вдаються всі люди, що бажають позбутися від зайвої ваги, - це використання продуктів з низьким вмістом жирів і цукру. Подібний метод може допомогти, але далеко не у всіх випадках. Це пов'язано з тим, що подібні продукти не забезпечують відчуття ситості, що викликає бажання їсти їх знову і знову.

Згідно дослідним даними, включення в раціон бобів арахісу або арахісової пасти забезпечує насичення організму, тим самим придушуючи почуття голоду. Це обумовлено високим вмістом жирів і білків в продукті. Завдяки цьому, в перебігу дня люди можуть споживати значно менше їжі, що забезпечує більш ефективну втрату ваги.

 

Поліпшення глікемічний реакції

Певні солодкі продукти, що пройшли процес спеціальної обробки або містять велику кількість крохмалю, викликають підвищення рівня цукру в крові. Це стає причиною розвитку ожиріння і діабету. Незважаючи на те, що арахісова паста, яку також можна віднести до числа солодких продуктів, відрізняється низьким глікемічним індексом. Включення в раціон даного продукту - це кращий спосіб позбутися від зайвої ваги, наситити організм білком і клітковиною, а також знизити рівень цукру в крові.

Невелике дослідження, проведене в 2018-му році, продемонструвало, що вживання двох столових ложок в день арахісової пасти під час прийому їжі стабілізує глікемічний реакцію організму. Більш того, подібний спосіб використання продукту дозволяє знизити глікемічний індекс інших продуктів.

 

 

 

Як вибрати арахісову пасту

 

При покупці арахісової пасти слід в першу чергу звертати увагу на етикетку. В її складі не повинно міститися цукру, консервантів і інших добавок.

Окрему увагу слід звернути на комерційні продукти. У їх назві замість слова «паста» може використовуватися «спред». Відповідна заміна в назві дозволяє виробникам додавати в продукт абсолютно будь-які інгредієнти, що не тільки знижує користь від даного продукту, але і може зробити його шкідливим для здоров'я.
 

Натуральна арахісова паста містить велику кількість клітковини і фолієвої кислоти, які необхідні для роботи життєво важливих систем організму. Більш того, клітковина має накопичувальний ефект і при тривалому її споживанні може покращувати процес травлення.

 

 

 

Як використовувати арахісову пасту для схуднення

 

 

Використовувати в своєму раціоні арахісову пасту можна безліччю креативних способів. Головне, що слід при цьому враховувати, що даний продукт слід вживати в обмежених кількостях - не більше трьох столових ложок в тиждень. У разі перевищення цієї кількості існує ризик збільшення ваги в результаті перевищення калорійності раціону.
 

До числа найпопулярніших способів включення продукту в раціон, що дозволяють забезпечити користь арахісової пасти, відносяться:

  • додавання двох чайних ложок пасти в ранковий смузі з ягід або зелених фруктів;
  • комбінування з обідніми салатами;
  • використання в поєднанні з цільнозерновими тостами в якості альтернативи вершковому маслу;
  • застосування в якості заправки тайського супу з цибулею часником і помідорами;
  • додавання в якості одного з інгредієнтів при приготуванні домашнього морозива або йогурту;
  • використання в поєднанні з вівсянкою.

 

 

 

Основні переваги арахісової пасти

 

Варто відзначити, що арахісова паста не тільки прискорює процес схуднення, але і має ряд інших корисних властивостей. До їх числа відносяться:

  • прискорення процесу відновлення після тривалих і інтенсивних тренувань;
  • зниження ризику розвитку діабету при вживанні продуктів з високим глікемічним індексом;
  • насичення організму вітамінами і мінералами;
  • зниження ризику розвитку захворювань серцево-судинної системи.

Крім того, додавання в раціон арахісу може значно прискорити процес одужання при респіраторних захворюваннях і уповільнити розвиток ракових клітин.

 

 

 

Потенційні ризики

 

Незважаючи на всі описані вище переваги, арахісова паста може містити речовини, які становлять небезпеку для людського організму. До їх числа відносяться афлатоксини.

Важливо відзначити, що арахіс росте під землею, через що в більшості випадків на його поверхні починає розвиватися грибок під назвою Aspergillus - основне джерело канцерогенних речовин під назвою афлатоксини. І, незважаючи на те, що людський організм досить стійкий до впливу, їх тривале споживання може привести до небажаних ефектів.
 

Згідно дослідним даними, часто споживання афлатоксинів може стати причиною уповільнення росту у дітей, зниження рівня розумових здібностей і розвитку раку печінки. Одночасно з цим варто відзначити, що переробка горіхів арахісу дозволяє знизити рівень потенційно небезпечних речовин на 89 відсотків.

 

 

 

Висновок

 

Арахісова паста володіє рядом корисних властивостей. Вона вважається одним з кращих джерел білка, клітковини, вітамінів і мінералів. Крім цього, даний продукт дозволяє знижувати рівень цукру в крові і позбавлятися від зайвої ваги.

Однак арахісова паста не позбавлена ​​недоліків, які проявляються у вигляді високої калорійності і змісту афлатоксинова. Тому щоб виключити всі негативні ефекти даного продукту і відчути на собі всі його корисні властивості, дієтологи рекомендують споживати не більше трьох столових ложок пасти в тиждень.

 

 

ДЖЕРЕЛА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

фактчекінг Євгенія Русєва,

16 липня 2020 року