Кристал Хошоу, що є матір'ю, письменницею і людиною, який багато років викладав йогу, поділилася своїм досвідом у сфері харчування та розповіла про те, як правильно стежити за своїм здоров'ям. Історія формування її харчової поведінки почалася ще у віці 6-ти років, коли, дивлячись на гриби, що викликають огиду, майбутня письменниця сама собі сказала «Я не хочу це є, але я зможу навчити любити себе ці продукти». У тому ранньому віці вперше до неї прийшло усвідомлення необхідності дотримання правильного харчування. Саме з того моменту і по сьогоднішній день улюбленим продуктом Хошоу є гриби.

Друге спогад Кристал про правильне харчування пов'язане з підлітковим віком. Сидячи в кафе «Elephant Bar» з декількома друзями з танцювальної команди, компанія замовила ціле блюдо зі смаженими продуктами. Хошоу боролася з бажанням є і в той момент її друг зазначив, що майбутня письменниця дуже добре виглядає. Це фраза стало стимулом для подальшого збереження своєї зовнішньої привабливості шляхом використання «здорових продуктів».

Наступним кроком на шляху до здорового способу життя стало рішення про перехід на вегетаріанську дієту. Незважаючи на те, що Кристал протягом багатьох років їла приблизно те ж, що і більшість американців, її перехід був досить простий. Легка відмова від продуктів тваринного походження письменниця пов'язує з тим, що в ті дні вона почала практикувати йогу і її придбані етичні міркування мали на увазі повна відмова від м'яса.
 

Через рік вегетаріанства Хошоу перейшла на повноцінне веганство. Вибір продуктів харчування суттєво скоротився, що створило певні труднощі і сприяло деяких змін в поведінці. Як зазначає Кристал, в той момент з нею було досить нудно.

 

 

 

Куди заводять здорове харчування

 

Веганство тривало досить довго. Однак через час при зверненні до лікарів письменниці повідомили, що в її крові дуже низький рівень заліза. Також їй розповіли, що це безпосередньо пов'язано з дефіцитом в раціоні молочних продуктів і м'яса.

Спочатку при переході на веганську дієту письменниця дотримувалася принципи «бути доброю» і є тільки «чисту» їжу. Однак був випадок, коли при дотриманні веганської дієти Хошоу з'їла соус, в складі якого перебували креветки. Усвідомлення цього привело до панічного нападу, а також до занурення в роздуми про те «що, якщо». В той момент прийшло усвідомлення, що інтерпретація «чистої» їжі трактувалася нею спочатку невірно.
 

Завдяки тому, що паралельно із захопленням йогою Кристал вивчала філософію, письменниця стала роздумувати над кожною, навіть найменшої, деталлю свого життя. Тоді вона почала розбиратися в причинах свого стану і підвищеного рівня занепокоєння. Під час одного з таких роздумів Хошоу зробила висновок, що в її «ідеальної» дієті щось не так.


Почавши лікування описаних вище проблем, письменниця відчула, що світ стає іншим і набуває нових і більш яскраві фарби. Раніше все це втрачалося через те, що вона була зосереджена на жорсткому контролі своєї веганської дієти і оцінці кожного продукту. Незважаючи на те, що Хошоу вдалося поглянути на світ по-новому, вона продовжила дотримуватися веганську дієту, але вже з використанням добавок заліза. У цей момент у жінки зникло відчуття необхідності ретельного контролю свого раціону.
 

Їжа знову стала приносити радість. Перехід на використання біологічно активних добавок вніс свій внесок у формування харчової поведінки. При наступній поїздці в Європу Кристал прийняла рішення, що буде їсти все, що їй пропонують. Це було б жестом люб'язності стосовно людей з інших культур, а також демонстрацією знову придбаної «свободи».

 

 

 

Орторексія

 

Orthorexia: When Does Fitness Turn into an Obsession?

 

Незабаром письменниця зіткнулася з новим поняттям в її житті - терміном «орторексія». Це слово вперше використовувалося в 1997-му році американським лікарем Стівом Братманом. Воно походить від грецького слова «ортос», яке перекладається як право.

Почувши вперше цей термін, Кристал побачила себе в ньому. За заявою письменниці, якби раніше вона ніколи не лікувалася від підвищеного почуття занепокоєння або не дотрималася дієту, то ніколи не змогла б зрозуміти свою поведінку. Для всіх, включаючи її саму, веганство виглядало як «здорове» харчування при тому, що мало на увазі дотримання зовсім нездорового способу життя.
 

Відповідно до заяв лікарів, орторексія - це стан, при якому розлад харчової поведінки супроводжується певною ідеєю. Вона може викликати підвищене занепокоєння, прагнення до перфекціонізму і нав'язування власних ідей оточуючим.


Усвідомлення цього терміна з часом привело до ослаблення харчових звичок, вироблених за довгі роки веганства. Більш того, під час вагітності письменниця була змушена їсти м'ясо для збереження здоров'я дитини. При цьому, як зазначає вона сама, краще, ніж в цей період, вона ніколи себе не відчувала.

З цієї причини Хошоу сьогодні розробила власну систему харчування, яка дозволяє залишатися здоровим і отримувати насолоду від їжі. Вона включає кілька правил, які ми розглянемо детально далі.

 

 

 

Нагодуйте свою внутрішньої дитини

 

Шляхом тяги до деяких продуктів під час вагітності Кристал відкрила для себе ряд страв, які не їла навіть в дитинстві. Одним з них стали смажені курячі котлети з медово-гірчичним соусом.

Сьогодні письменниця бере свою «внутрішню дитину» і годує його тим, чим му хочеться. При цьому вона не надає увагу тому, що можна їсти, а що не можна, і не звертає увагу на те, як це може відбитися на стані здоров'я. Такий прийом їжі є не просто розвагою, а й способом зцілитися. Використовуючи ті продукти, які хочеться, можна не тільки позбутися від обмежень, але і отримати задоволення. Більш того, це нагадування про те, що не обов'язково бути ідеальним і потрібно періодично приймати їжу більше, ніж засіб для задоволення потреб організму.

Цей ритуал «звернення до внутрішньої дитини» створює відчуття, що даний прийом їжі більш ніж доречний. Він також дозволяє уникнути почуття провини при використанні «нездорової їжі».
 

Дотримуватися цього правила просто, достатньо лише періодично включати в свій раціон продукт, який ви дуже сильно любили в дитинстві, тим самим призначивши «побачення» з внутрішньою дитиною. Це може бути рогалик з повидлом, макарони з сиром або будь-який інший не менш «шкідливий» продукт.

 

 

 

Отримуйте задоволення від їжі

 

У деяких випадках люди бувають сильно занурені у власні роздуми чи роботу, що не дозволяє їм звертати увагу на смак їжі під час обідньої перерви. Це призводить до зниження почуття насичення і поглинання великої кількості калорій.
 

Намагайтеся уникати цього. На їжу необхідно приділяти не менше 20-ти хвилин. При цьому, як зазначає письменниця, необхідно також насолоджуватися процесом приготування. Змішування їжі на сковороді, вдихання виділяється нею аромату дозволяє не тільки швидше насититися, але і отримати неймовірне задоволення від даного процесу.

 

 

 

Дозвольте іншим людям готувати для вас

 

 

Незважаючи на те, що людина під час приготування страв не впливає на їх калорійність і вміст поживних речовин, Хошоу рекомендує віддавати перевагу стравам, які були приготовлені для вас коханою людиною. За заявою письменниці, любов, вкладена в процес готування, потрібна для вас не менше, ніж вітаміни і мінерали.
 

Запахи, які виділяються такою їжею, приносять справжню насолоду. Споживаючи такі страви, ви не тільки отримуєте необхідні поживні речовини, а й заряджаєтеся позитивними емоціями, відчуваючи турботу коханої людини.


Якщо у близьких вам людей немає можливості готувати, сходіть в ресторан або кафе і розділіть з ними прийом їжі. При цьому компанію може скласти не тільки друга половинка, але також один, дитина або хтось із батьків.

 

 

 

Проявляйте сміливість

 

Безумовно правильний вибір «здорової» їжі має свої переваги. Однак варто бути максимально відкритим до нових продуктів і пробувати невідомі страви.
 

Процес прийому їжі являє собою дослідження, в рамках якого ви можете знайти для себе більш корисний і приємний продукт. Крім того, дослідження нового може бути відмінним способом знайомства з представниками різних культур і новими смаковими відчуттями.


Якщо ви їсте не вдома, постарайтеся, відвідувати ресторани, де подають автентичні страви. При цьому не забувайте порівнювати їх один з одним. Під час таких відвідувань також можна познайомитися з мистецтвом, музикою і навіть історією інших народів.

 

 

 

Спрощуйте

 

Незважаючи на те, що Кристал перестала нехтувати рядом продуктів, вона продовжує використовувати свої етичні принципи при виборі продуктів харчування, що рекомендує робити і більшості людей. Однак при цьому письменниця звертає увагу на те, що інформаційна турбота не завжди повинна переважати, оскільки подібне ставлення до їжі легко може перерости у відчай.

Практично завжди в Інтернеті можна знайти новини та статті про те, що той чи інший продукт негативно впливає на ваше здоров'я. Прочитавши її, людина може відмовитися від його використання в раціоні. Однак не варто звертати увагу на подібні статті. Як заявив письменник Майкл Поллан в своїй книзі «Дилема всеядного», здоров'я харчування полягає в тому, щоб їсти небагато, віддаючи перевагу рослинній їжі.
 

Коли людина зациклюється на тій чи іншій дієті, важливо згадати, що необхідно їсти практично все і в невеликих кількостях. Тільки так можна повною мірою задовольнити потреби організму.

 

 

 

Перегляньте цінності

 

 

Один розумний чоловік колись сказав, що стандарти - це не що інше, як об'єктивізація принципів людини. Це означає, що систематизація будь-яких принципів, перетворює їх в правила.
 

Людина - це творче, яка адаптується і постійно змінюється істота. Він не створений для того, щоб жити за правилами або строго дотримуватися рекомендацій. Кожен з нас постійно досліджує банальні і цілком очевидні речі, відкриваючи їх для себе в новому світлі.


Коли людина переглядає свої цінності, він звільняється від рамок. Це дозволяє забезпечити динамічність і розвиватися, незалежно від обраного напрямку.

 

 

 

Їжа - це любов

 

Поняття їжі включає в себе не тільки такі терміни як вітаміни, мінерали, калорії. Вона завжди була особливістю культур і способом святкування подій. Їжа об'єднувала багатьох людей.
 

Їжа - це своєрідна форма любові. Поглинаючи її, ми відчуваємо турботу близьких друзів, родичів і коханих. У момент прийому їжі ми ні про що не турбуємося. Тому, додаючи в свій раціон ту чи іншу страву, не варто думати про те, чи правильно це чи ні.

 

 

ДЖЕРЕЛА

 

 

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

фактчекінг Євгенія Русєва,

29 жовтня 2020 року