Мікронутрієнти, або мікроелементи - це найбільш важливі поживні речовини, використовувані системами організму для роботи. До їх числа відносяться мінерали і вітаміни. Останні потрібні для генерації енергії, нормалізації роботи імунної системи, підвищення згортання крові і поліпшення виконання ряду процесів усередині організму. У той же час мінерали використовуються для росту і розвитку організму, зміцнення кісток, підтримання водного балансу і виконання багатьох процесів.
Далі ми детально розглянемо, що собою представляють мікронутрієнти, їх основні функції, а також наслідки їх дефіциту і надлишку в організмі.
Мікронутрієнти і що потрібно про них знати
Назва мікронутрієнти лікарі і вчені застосовують по відношенню до вітамінів і мінералів, таким чином, узагальнюючи всі поживні речовини. Однак, крім цих мікроелементів, в дане поняття також включаються жири, вуглеводи і білки.
Для функціонування організм людини використовує мікро- і макронутрієнти. Але кількість перших елементів в порівнянні з останніми, необхідне для підтримки роботи життєво важливих систем організму, значно нижче. З цієї причини вони і отримали приставку «мікро».
Вітаміни, що відносяться до числа мікроелементів, є органічні сполуки, які виробляються рослинами або генеруються в організмі тварин. Вони розщеплюються під впливом тепла, повітря або кислоти. Мінерали, які також відносяться до мікронутрієнтів, на відміну від вітамінів не розщеплюються. При цьому найвищу їх зміст спостерігається в воді та грунті. Тому вони також нерідко зустрічаються в складі продуктів рослинного і тваринного походження.
Вміст мікроелементів в усіх доступних місцях для людини продуктів може відрізнятися. У зв'язку з цим лікарі настійно рекомендують використовувати різноманітну їжу. Це дозволить отримувати щодня багато вітамінів і мінералів.
Основні типи і функції мікронутрієнтів
Всі доступні для людини мінерали і вітаміни можна умовно розділити на кілька категорій:
- жиророзчинні;
- водорозчинні;
- мікромінерали;
- макромінерали.
При цьому кожна із зазначених вище категорій має однакову ступінь засвоєння і значення для роботи систем організму. Більш того, всі вони здатні взаємодіяти один з одним.
Водорозчинні речовини
Велика частина вітамінів розчиняється в воді. Тому даний тип мікроелементів часто відносять до числа водорозчинних речовин. Їх особливість полягає в складності накопичення в організмі, так як при більш високому споживанні їх надлишок виводиться разом з сечею.
Згідно дослідним даними, кожен з водорозчинних вітамінів виконує свою певну функцію. Незважаючи на це, багато хто з них взаємопов'язані. Так, наприклад, вітаміни групи В виступають в ролі коферментів, які допомагають запускати важливі хімічні процеси в тілі людини. При цьому велика частина з них необхідна для генерації додаткового обсягу енергії.
Розглянемо основні водорозчинні речовини і їх функції:
|
Виходячи з усіх описаних вище властивостей, можна зробити висновок, що водорозчинні речовини не тільки беруть участь в генерації енергії, але також потрібні для виконання деяких важливих функцій організму. Крім того, сумісність вітамінів даного типу досить висока. Однак варто зазначити, що їх накопичення в організмі досить проблематично, через що їх слід вживати щодня в адекватній кількості за рахунок включення в раціон тих чи інших продуктів.
Розглянемо, які з продуктів слід використовувати в раціоні для задоволення добової потреби організму (RDA) в тих чи інших водорозчинних вітамінів:
Водорозчинні речовини |
Основні джерел |
RDA для осіб старше 19-ти років |
Вітамін B1 (тіамін) |
Цільнозернові продукти, яловичина, риба |
1,1–1,2 мг |
Вітамін В2 (рибофлавін |
Яловиче м'ясо, яйця, молочні продукти |
1,1–1,3 мг |
Вітамін B3 (ніацин |
Червоне м'ясо риби, листова зелень, яловичина, бобові |
14–16 мг |
Вітамін B5 (пантотенова кислота) |
Субпродукти (печінка, легені, серце), гриби, м'ясо тунця, авокадо |
5 мг |
Вітамін B6 (піридоксин |
Молочні продукти, морква, картопля, риба |
1,3 мг |
Вітамін B7 (біотин |
Шпинат, батат, яйця, мигдал |
30 мкг |
Вітамін B9 (фолієва кислота |
Яловиче м'ясо, субпродукти, боби, шпинат, спарж |
400 мг |
Вітамін B12 (кобаламін) |
Морепродукти, риба, м'яс |
2,4 мкг |
Вітамін |
Солодкий перець, брюссельська капуста, цитрусов |
75–90 мг |
Жиророзчинні речовини
На відміну від водорозчинних, жиророзчинні мікроелементи не розчиняються у воді. При цьому їх засвоєння поліпшується в разі вживання спільно з жирними продуктами. Після потрапляння в людський організм вони накопичуються в жирових тканинах і печінці. Це дозволяє організму використовувати їх в подальшому в будь-який момент.
Розглянемо основні жиророзчинні речовини і їх функції:
|
Основні джерела цих речовин і рекомендований добовий обсяг їх споживання виглядає наступним чином:
Жиророзчинний вітамін |
Основне джерел |
RDA для осіб старше 19-ти рокі |
Вітамін А |
Джерела ретинолу і каротиноїди, такі як: печінка, молочні продукти, риба, морква, шпинат |
700–900 мкг |
Вітамін D |
Сонячне світло, риб'ячий жир, молоко |
600–800 МЕ |
Вітамін E |
Насіння соняшнику, паростки пшениці, мигдал |
15 мг |
Вітамін K |
Листова зелень, соя, гарбу |
90–120 мкг |
Макромінерали
Макромінерали не менш важливі, ніж зазначені вище вітаміни, так як вони беруть участь в ряді важливих процесів. Розглянемо їх більш детально:
|
Джерела і рекомендовані обсяги споживання для макромінерали виглядають наступним чином:
Макромінерал |
Основні джерела |
RDA для осіб старше 19-ти років |
Кальцій |
Молочні продукти, листова зелень, брокколі |
2,000–2,500 мг |
Фосфор |
Лосось, йогурт, м'ясо індички |
700 мг |
Магній |
Мигдаль, кеш'ю, чорна квасоля |
310–420 мг |
Натрій |
Сіль, напівфабрикати, консервовані продукти |
2300 мг |
Хлористий |
Водорості, сіль, селера |
1,800–2,300 мг |
Калій |
Сочевиця, жолуді, кабачки, банани |
4700 мг |
Сірка |
Часник, цибуля, брюссельська капуста, яйця, мінеральна вода |
Не встановлено |
Мікромінерали
Мікромінерали потрібні людському організму в менших обсягах у порівнянні з макромінерали, але, незважаючи на це, вони не менш важливі., Так як вони забезпечують виконання ряду важливий функцій. Розглянемо найбільш важливі з них:
|
Основні джерела мікромінералів і рекомендований добовий обсяг їх споживання виглядає наступним чином:
Микроминералы |
Основные источники |
RDA для лиц старше 19-ти лет |
Железо |
Устрицы, фасоль, шпинат |
8–18 мг |
Марганец |
Ананас, орехи, арахис |
1,8–2,3 мг |
Медь |
Печень, мясо краба, кешью |
900 мкг |
Цинк |
Устрицы, мясо краба, нут |
8–11 мг |
Йод |
Водоросли, треска, йогурт |
150 мкг |
Фторид |
Натуральные соки, минеральная вода, мясо краба |
3–4 мг |
Селен |
Бразильские орехи, сардины, ветчина |
55 мкг |
Корисні властивості мікронутрієнтів
Всі зазначені вище мікроелементи важливі для збереження здоров'я. Споживання їх відповідно до рекомендацій є одним з кращих способів поліпшення стану організму і боротьби з рядом захворювань, в тому числі і хронічними. За заявою вчених, це пов'язано з тим, що мікронутрієнти беруть участь практично у всіх життєво важливих процесах організму, а деякі з них діють ще й як антиоксиданти.
Антиоксиданти - це речовини, здатні забезпечити захист клітин від пошкодження, викликаного різними негативними факторами, включаючи серйозні хвороби, такі як Альцгеймера, деменція і рак. Згідно дослідним даними, регулярне споживання вітамінів A і C в адекватних кількостях знижує ризик розвитку деяких видів онкологічних захворювань. Інший аналіз експериментів показав, що регулярне використання добавок з високим вмістом вітамінів A, C і E для задоволення добової потреби організму забезпечив зниження ризику розвитку хвороби Альцгеймера на 12, 17 і 24 відсотки відповідно.
Вчені повідомляють, що певні мінерали також можуть використовуватися для запобігання хворобам і боротьби з різними захворюваннями. Так, наприклад, низький рівень селену пов'язують з ризиком розвитку захворювань серцево-судинної системи. При цьому аналіз досліджень показав, що регулярне споживання даного мінералу знижує ймовірність розвитку таких хвороб на 24 відсотки. У той же час інший експеримент продемонстрував, що споживання кальцію в рекомендованих обсягах знижує ймовірність летального результату в результаті серцевих захворювань.
Незважаючи на це, вченим не вдалося з'ясувати, чи може вживання мікроелементів в більш високих обсягах принести додаткову користь. Для цього буде потрібно проведення додаткових досліджень.
Що потрібно знати про дефіцит мікронутрієнтів і їх токсичності
Як відзначають лікарі, мікронутрієнти забезпечують позитивний вплив на організм людини лише за умови їх споживання в рекомендованих обсягах. Їх недолік або перевищення дозування може призвести до небажаних наслідків.
Дефіцит мікронутрієнтів
Для насичення організму мікронутрієнтів досить дотримуватися збалансованого харчування. Однак в деяких випадках цього може бути недостатньо. Розглянемо основні причини виникнення дефіциту мікроелементів:
|
Основні симптоми гострої нестачі того чи іншого поживної речовини можуть відрізнятися в залежності від індивідуальних особливостей організму. Але в будь-якому випадку дефіцит завдає шкоди здоров'ю людини.
Токсичність
Перенасичення організму мікронутрієнтів зустрічається значно рідше, ніж дефіцит. Найчастіше воно пов'язане з використанням надмірно високих обсягів жиророзчинних вітамінів, так як саме цей тип мікроелементів може накопичуватися в печінці і тканинах організму.
Варто звернути увагу, що надмірне споживання тих чи інших мікронутрієнтів може призводити до небажаних наслідків навіть за умови відсутності симптомів перенасичення. Так, одне з досліджень, в якому брало 18 тисяч осіб, показало, що регулярне споживання таких джерел вітаміну A як 30 міліграмів бета-каротину в поєднанні з 25000 ME ретінілпальмітат підвищує ризик розвитку онкологічних захворювань на 28 відсотків і на 17 відсотків збільшує ризик смерті.
Добавки з мікроелементами і їх особливості
Найбільш простим і в той же час ефективним методом насичення організму мікронутрієнтів є використання харчових добавок. При цьому, бажано, щоб їх прийом здійснювався за рекомендацією лікаря.
Висновок
Мікронутрієнти - це термін, яким лікарі та вчені об'єднують поживні речовини, необхідні для нормалізації роботи системи організму і зміцнення здоров'я. До їх числа відносяться вітаміни і мінерали. Вони, в свою чергу, поділяються на кілька типів речовин - мікро- і макромінерали, а також водорозчинні та жиророзчинні вітаміни.
Вітаміни потрібні організму для виробництва енергії, поліпшення згортання крові і зміцнення імунітету, в той час як мінерали потрібні для росту і розвитку кісток, збереження водного балансу, передачі нервових імпульсів і виконання ряду інших процесів. Споживання і тих і інших дуже важливо для збереження здоров'я.
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/Thiamin-HealthProfessional/
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/Riboflavin-HealthProfessional/
- https://www.nutri-facts.org/en_US/nutrients/vitamins/b3.html
Автор огляду Ірина Сідорова, 13 жовтня 2020 року
|