Існує такий вислів як «An Apple a Day Keeps the Doctor Away» і воно означає, що споживання всього одного яблука в день дозволить уникнути в майбутньому необхідності відвідування лікаря. Незважаючи на те, що дана фраза стала відома серед населення лише в 1913-му році, вперше її використовували в 1866-му році. Першим її опублікував журнал «Notes and Queries», де було сказано «З'їжте одне яблуко перед сном і не дайте доктору заробити на вашому здоров'ї».
 

Багато сучасні дослідження демонструють, що регулярне споживання яблук дійсно скорочує частоту відвідувань медичних установ, частина з них додатково повідомляє, що даний продукт може справити позитивний вплив на роботу систем організму і самопочуття. Далі ми розглянемо, чим корисні яблука і чи дійсно їх щоденне споживання може покращувати здоров'я.

 

 

 

Корисні властивості яблук

 

Яблука мають значною кількістю корисних властивостей, які забезпечують поліпшення роботи всіх систем організму в довгостроковій перспективі. Розглянемо кожне з них детально.

 

Висока харчова цінність

У яблуках міститься велика кількість макро- і мікронутрієнтів, які використовуються тілом для виконання тих чи інших функцій, таких як вітаміни, мінерали, клітковина і антиоксиданти. При цьому фрукт середніх розмірів містить наступні обсяги поживних речовин:

 

  • калорії - 95;
  • вуглеводи - 25 грамів;
  • клітковина - 4,5 грама;
  • вітамін C - 9 відсотків RDI;
  • вітамін K - 3 відсотків RDI;
  • калій - 4 відсотків RDI;
  • мідь - 5 відсотків RDI.

 

Незважаючи на те, що вітамін C є сильним антиоксидантом, що запобігає руйнування або пошкодження клітин в результаті окисного стресу, плід містить ряд інших з'єднань, що мають аналогічні властивості, до числа яких відносяться кверцетин, кавова кислота і епікатехін. Їх комплексна дія укріплює імунну систему і знижує ризик розвитку хронічних захворювань.

 

Поліпшення стану серцевого м'яза

Вчені з'ясували, що регулярне додавання в раціон яблук знижує ризик розвитку хронічних захворювань, в тому числі і тих, які чинять негативний вплив на стан серцевого м'яза. Так, один з експериментів, в якому брало участь понад 20-ти тисяч осіб, продемонстрував, що регулярне вживання даного фрукта значно знижує ризик інсульту. Дослідники пов'язують подібний вплив плода з високим вмістом флавоноїдів, які захищають серце від негативних факторів і знижують інтенсивність запальних процесів.
 

Лікарі відзначають, що в яблуках міститься велика кількість розчинної клітковини, здатної нормалізувати кров'яний тиск і знизити кількість «шкідливого» холестерину, який, як відзначають вчені, є основною причиною розвитку серцевих захворювань.

 

Може використовуватися для боротьби з раком

У яблуках міститься кілька з'єднань, здатних знизити ризик розвитку онкологічних захворювань. До їх числа відносяться флавоноїди і антиоксиданти. Згідно з аналізом 41-го експерименту, часте використання даних фруктів в своєму раціоні дозволяє уникнути деяких видів раку. При цьому найбільш висока ймовірність зниження ризику розвитку колоректального раку.
 

Частина досліджень демонструє, що використання дієти з великим вмістом овочів і фруктів захищає від ураження раковими клітинами шлунок, товсту кишку, легені, стравохід і ротову порожнину. Однак позитивний вплив яблук на інші органи ще не досліджено, тому залишається неясним, чи може цей плід захищати від усіх видів раку.

 

Інші корисні властивості

Дослідники часто пов'язують цей фрукт з рядом корисних властивостей, що дозволяють уникнути походу до лікаря. До їх числа відносяться:

 

  • позбавлення від зайвого жиру - яблука забезпечують відчуття насичення, що дозволяє уникнути споживання надмірної кількості калорій і, як наслідок, ожиріння;
  • зміцнення кісток - регулярне додавання в раціон яблук сприяє підвищенню кількості мінералів в крові, що сприяє збільшенню щільності кісткової тканини і зниження ризику розвитку остеопорозу;
  • поліпшення роботи мозку - зниження рівня окисного стресу, викликане антиоксидантами з яблук, дозволяє захистити мозок від негативних факторів, уповільнити процес природного старіння і знизити ризик розвитку порушень, пов'язаних з ним;
  • захист від астми - ряд експериментів показує, що регулярне використання яблук знижує ризик розвитку астми і частоту нападів;
  • запобігання діабету - вчені встановили, що люди, які споживають яблука кожен день, мають на 28 відсотків нижче шанс розвитку діабету 2-го типу, ніж ті, хто уникає цього фрукта.

 

 

 

Потенційні ризики

 

 

Незважаючи на те, що користь яблука підтверджується рядом досліджень, вживання даного фрукта в надмірно високих обсягах може негативно відбитися на стані організму. Найбільш поширеними побічними ефектами щоденного використання цих плодів є:

  • больові відчуття в області живота;
  • підвищене газоутворення;
  • здуття.

 

Також важливо відзначити, що яблука містять велику кількість вуглеводів. Це не є проблемою для багатьох людей. Але особам, які дотримуються кетогенної або низьковуглеводної дієти, варто уникати даний продукт.

 

 

 

Інші корисні продукти

 

Яблука вважаються одним з ідеальних доповнень до основного прийому їжі. Вони дозволяють забезпечити організм вітамінами, мінералами і антиоксидантами. Але багато фруктів і овочі мають аналогічним складом, що дозволяє використовувати їх в якості альтернативи даному плоду. До їх числа відносяться:

 

  • чорниця;
  • манго;
  • помідори;
  • шпинат;
  • банани;
  • малина;
  • груші;
  • капуста;
  • персики;
  • полуниця;
  • морква;
  • грейпфрут;
  • ананаси.

 

 

 

 

Висновок

 

Незважаючи на те, що яблука мають значною кількістю корисних властивостей, вони не здатні скоротити частоту відвідування медичних установ. Щоб досягти такого ефекту, слід урізноманітнити свій раціон за допомогою овочів і фруктів, здатних забезпечити людський організм всіма необхідними вітамінами і мінералами.

 

ДЖЕРЕЛА

 

 

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

фактчекінг Євгенія Русєва,

27 жовтня 2020 року