Дотримання збалансованої дієти, що включає в себе ряд необхідних для нормального функціонування життєво важливих систем продуктів, не повинно виникати жодних складнощів.

В даний момент існує величезна кількість продуктів, які не тільки мають приємний смак, але і дозволяють істотно поліпшити стан організму. У цій статті ми розглянемо кілька найбільш смачних і корисних продуктів для здоров'я.


Фрукти і ягоди


Ягоди і фрукти вважаються одними з найбільш корисних і смачних натуральних продуктів для поліпшення здоров'я. Більш того, дані продукти користуються високою популярністю, так як їх можна вживати в сирому вигляді, не використовуючи термічну обробку, що дозволяє з легкістю включати їх в раціон.

Першим фруктом в списку найбільш корисних продуктів є яблука, які містять багато клітковини, великий обсяг вітаміну C і безліч антиоксидантів. Даний продукт рекомендується вживати між прийомами їжі для зниження почуття голоду.

Не менш значущим продуктом є авокадо, що містить великий обсяг жирів і вуглеводів. Крім цього, даний тропічний фрукт також містить вітамін C, клітковину і калій.

Третім продуктом в цьому списку є банани, які вважаються одним з найбагатших джерел калію. Однак, крім цього, в їх складі також містяться вітамін B6 і клітковина. Більш того, банан вважається одним з найбільш зручних для вживання продуктів.

Чорниця вважається ягодою з найвищим вмістом антиоксидантів.

Високим рівнем популярності серед продуктів харчування, що поліпшують стан здоров'я, користуються і апельсини, що прославилися високим вмістом вітаміну C, великою кількістю антиоксидантів і приємним смаком.

Полюбився багатьом полуниця вважається не менш корисною. Ця ягода відрізняється низьким вмістом вуглеводів і калорій, високим рівнем вітаміну C, а також вмістом марганцю і клітковини.

Однак це далеко не всі ягоди і фрукти здатні надавати позитивний вплив на роботу всіх систем організму. До цього списку також можна включити такі продукти як ківі, вишня, виноград, грейпфрут, малина, слива, лимон, оливки, манго, груша і ананас.


яйця


Протягом багатьох років яйця вважаються одним з найбільш живильних продуктів в світі. Раніше вчені не рекомендували включати їх в раціон через високого рівня холестерину. Однак проведені нещодавно дослідження продемонстрували, що цей продукт є абсолютно безпечним для здоров'я людини.


м'ясо


Судження про те, що більшість видів м'яса є шкідливими, помилково. Якісно приготоване м'ясо вважається одним з найбільш корисних продуктів в світі.

Так, найбагатшим джерелом білка вважається пісна яловичина, в якій, крім цього, міститься активне залізо, яке має високий рівень засвоєння. Яловичина рекомендується багатьма дієтологами тим особам, які використовують для схуднення низкоуглеводную дієту.

Для зниження обсягів жиру в організмі також часто рекомендують використовувати курячу грудку, що відрізняється низькою калорійністю, порівняно невисоким вмістом жиру і високим вмістом білка. За заявою вчених, куряча грудка вважається одним з кращих джерел поживних речовин.

М'ясо ягняти є дуже корисним продуктом, який рекомендується багатьма дієтологами через високий вміст Омега-3 жирних кислот. Подібна особливість даного м'яса обумовлена ​​тим, що ягнята їдять багато трави, що містить ці мікроелементи.

Насіння і горіхи


Незважаючи на те, що горіхи і насіння мають високу калорійність і високий вміст жиру, їх вживання дозволяє позбутися від зайвих кілограмів. У цих продуктах міститься багато корисних речовин, мінералів і вітамінів, необхідних організму людини для нормалізації роботи більшості життєво важливих систем організму.

Важливо відзначити, що горіхи і насіння також просто включити в свій раціон, як і фрукти з ягодами, так як вони не вимагають термічної обробки перед вживанням.

Мигдаль вважається одним з найпопулярніших горіхів. Він багатий вітаміном E, клітковиною, магнієм і має антиоксидантні властивості. За заявою вчених, мигдальні горіхи дозволяють прискорити метаболізм і процес спалювання жиру.

Насіння Чіа при цьому вважаються одними з найбільш поживних видів насіння. У 28-ми грамах даного продукту міститься приблизно 11 грамів клітковини. При цьому насіння Чіа також містять кальцій, марганець, магній і ряд інших поживних речовин.

Не менш корисними вважаються кокоси, що містять клітковину і тригліцериди середнього і довгого ланцюга.

Горіхи макадамія користуються великою популярністю в розвинених країнах, так як вміст в них Омега-6 жирних кислот в кілька разів вище, ніж в інших різновидах горіхів.

Волоські горіхи також вважаються корисним продуктом, так як в їх складі міститься клітковина і ряд корисних мінералів і вітамінів.

Ще одним не менш корисним продуктом, який можна включити в даний список є арахіс. Незважаючи на те, що даний продукт має відношення до бобовим рослинам, а не до горіхів, багато людей через його структури воліють відносити його до другого типу продуктів. Арахіс містить велику кількість поживних речовин і антиоксидантів. Згідно із заявою досліджень, включення в раціон даного продукту дозволяє позбутися від зайвих кілограмів.


Овочі


Овочі вважаються одним з основних джерел калорій, що забезпечують людський організм енергією. У зв'язку з тим, що кожен з продуктів даного типу має свій унікальний склад і властивості, фахівці рекомендують щодня вживати кілька різних видів овочів. Розглянемо кожен з продуктів даного виду більш детально.

Спаржа відноситься до числа найпопулярніших овочів. Вона відрізняється високим вмістом вітаміну K і низькою калорійністю.

Не меншою популярністю користуються солодкий перець, який часто додають в салати. Даний продукт має злегка солодкуватий смак і цінується за високий вміст вітаміну C і антиоксидантів.

Капуста брокколі вважається не менш корисною за рахунок високого вмісту вітамінів C і K, клітковини, і білка. Варто відзначити, що вміст білка в брокколі набагато вище, ніж в ряді інших овочів. При цьому даний вид капусти рекомендується споживати у вареному або в сирому вигляді.

Ще одним овочем, рекомендованим фахівцями для вживання, є морква, яка містить вітамін K, клітковину, антиоксиданти і каротиноїди, що поліпшують зір.

Приємним на смак і не менш корисним продуктом вважається кольорова капуста, яку прийнято додавати в процесі приготування різних салатів і страв.

Одним з найпопулярніших овочів у світі є огірок. Даний продукт має низьку калорійність через те, що складається переважно з води. Але, незважаючи на це, в його складі є багато поживних речовин, включаючи вітамін K.

Найкориснішим овочем для поліпшення роботи імунної системи є часник, в складі якого знаходиться сильнодіючий біологічно активне з'єднання.

Капуста останнім часом набирає все більшу популярність за рахунок того, що вона надає приємний смак і особливий хрест багатьом салатів. Однак при цьому даний продукт також має високий вміст вітамінів K і C, клітковини і інших поживних речовин, що роблять позитивний вплив на стан здоров'я.

Нерідко для приготування різних салатів використовується і цибулю, що містить ряд біологічно активних речовин, що зміцнюють імунітет людини.

Високою популярністю користуються і помідори, які в більшості випадків класифікуються як овочі, незважаючи на те, що вони є фруктами. У складі помідорів знаходяться такі корисні речовини як калій і вітамін C.

До числа інших корисних овочів, які також рекомендується включати в раціон, фахівці відносять:

  • брюссельську капусту;
  • артишоки;
  • баклажани;
  • салат;
  • редис;
  • кабачки;
  • гриби.


Риба та морепродукти


Для підтримки нормальної роботи багатьох життєво важливих систем організму вчені рекомендують включати в раціон рибу і морепродукти. Це пов'язано з тим, що саме ці продукти мають високий вміст Омега-3 жирних кислот, йоду, і інших мікроелементів, яких не вистачає більшості людей.

Згідно дослідним даними, особи, які регулярно вживають морепродукти і жирну рибу, мають істотно менший ризик виникнення захворювань серцево-судинної системи і мозку, а також велику тривалість життя.

Лосось відноситься до числа жирних риб і користується великою популярністю через свого прекрасного смаку і великої кількості поживних речовин. Додавання в раціон цієї риби дозволяє забезпечити організм білком, Омега-3 жирними кислотами, а також вітаміном D.

Не менш корисною рибою, що містить жирні амінокислоти, є сардина. Незважаючи на свої невеликі розміри, дана риба містить велику кількість поживних речовин, необхідних для нормалізації роботи мозку.

Форель є не менш популярною жирною рибою, властивості якої можна порівняти лососем.

Однак варто зазначити, що в західних країнах особливою популярністю користується тунець, який відрізняється високим вмістом білка і низькою калорійністю. Включення цієї риби в раціон дозволяє позбутися від зайвих кілограмів.

До числа корисних продуктів морського походження слід віднести молюсків, таких як устриці і восьминоги. Люди вкрай рідко включають подібні продукти в свій раціон. Однак м'ясо молюсків містить велику кількість поживних речовин, через що його часто порівнюють з яловичої печінкою та іншими внутрішніми органами тварин.

Ще одним цікавим продуктом морського походження є креветки, які відрізняються високим вмістом білка, наявністю селену і вітаміну B12. Даний продукт є дієтичним і вважається кращим вибором для тих, хто хоче позбутися від зайвих кілограмів.


Зернові культури


Протягом останніх декількох років зернові культури втрачають свою популярність. Це пов'язано з популяризацією палео дієти, яка виключає деякі зернові рослини.

Однак виключення всіх зернових культур з раціону є помилкою, так як більшість з них містять необхідні для підтримки здоров'я поживні речовини.

Першим продуктом в даному списку є коричневий рис, який активно використовується в раціоні кожної третьої людини на планеті. Цей продукт містить велику кількість клітковини, магній, а також вітамін B1.

Ще одним продуктом для збереження здоров'я є овес, що містить бета-глюкан, що покращують роботу імунної системи і запобігають утворенню ракових клітин.

Протягом останніх декількох років серед людей, що піклуються про своє здоров'я, істотно зросла популярність квиноа - зернового рослини, що містить білок, клітковину і магній.


хліб


Дуже багато людей включають в свій раціон хліб. Тому при переході на збалансоване харчування їм вкрай складно замінити даний продукт. Однак існує кілька рішень цієї проблеми:

  • хліб Єзекіїля;
  • домашній хліб з низьким вмістом вуглеводів.

Перша різновид хліба є одним з найбільш корисних продуктів даного виду. Це пов'язано з тим, що хліб Єзекіїля виготовляється з пророслих зерен пшениці і декількох різновидів бобів.

Другий варіант є більш корисним через те, що він виготовляється самостійно, що дозволяє контролювати кількість корисних речовин в продукті, його калорійність і наявність глютену.


Плоди бобових рослин


Плоди бобових рослин відносяться до числа тих продуктів, які були несправедливо засуджені дієтологами в останні роки. Твердження, що дані продукти містять речовини, що перешкоджають процесу травлення і засвоєння поживних речовин, є абсолютно вірним. Однак при цьому слід враховувати, що правильне приготування плодів бобових рослин дозволяє повністю виключити ці шкідливі речовини.

Інакше кажучи, при правильному приготуванні плодів бобових рослин людина може отримати джерело великої кількості білка і поживних речовин.

Найбільш популярним серед бобових рослин, що дозволяють поліпшити стан здоров'я, є стручкова квасоля, яка також відома під назвою зелена квасоля. Також як і звичайна зріла квасоля вона має високий вміст клітковини.

Ще одним популярним бобовим рослиною є сочевиця, яка вважається одним з основних джерел рослинного білка. Сочевиця має унікальну структуру і дуже приємний смак.


Молочні продукти


У деяких людей спостерігається непереносимість лактози, що є перешкодою для вживання молочних продуктів, що є багатим джерелом поживних речовин. У недавній часу вченим вдалося довести, що особи, які регулярно вживають молочні продукти, мають істотно менший ризик розвитку діабету 2-го типу і ожиріння.

Важливо звернути увагу на те, що натуральне молоко, отримане від корів, що харчуються свіжою травою, є більш корисним, ніж деякі біологічно активні жирні кислоти, такі як CLA.

Одним з найбільш смачних і корисних молочних продуктів є сир. Зміст в одному шматочку цього продукту корисних речовин можна порівняти з однією чашкою молока. При цьому варто відзначити, що молоко є багатим джерелом білка, кальцію і корисних жирів.

Не менш корисним є йогурт. Цей продукт виробляється шляхом додавання в молоко живих бактерій, що поліпшують всмоктування поживних речовин і нормалізують мікрофлору кишечника.

Масла і жири


Ще порівняно недавно багато дієтологів вступали проти вживання різного роду жирів. Але вченим вдалося встановити, що багато жири і масла можуть бути джерелами корисних речовин, що поліпшують здоров'я людини.

Одним з продуктів, які довели це, є вершкове масло, що містить не тільки велика кількість поживних речовин, але і вітамін K2.

Другим корисним продуктом з даного списку є кокосове масло, що містить корисні жирні кислоти, звані трігліцерідамі. За заявою дослідників, вживання масла кокоса може знизити ризик розвитку і усунути деякі симптоми хвороби Альцгеймера. Більш того, дана різновид масла дозволяє позбутися зайвого жиру.

Але найкориснішим містять жири в світі було визнано оливкова олія, що містить антиоксиданти і мононенасичені жири, які в поєднанні між собою роблять колосальний позитивний вплив на організм.


Коренеплоди


У більшості випадків коренеплоди є дуже корисними продуктами, що містять безліч корисних речовин. Найпоширенішим з них є картопля, що містить калій і вітамін C. Більш того, при проведенні досліджень вчені відзначили, що відварну картоплю здатний забезпечувати почуття насиченості набагато краще ряду інших відварних продуктів.

Ще одним корисним коренеплодом є батат, який також відомий як солодка картопля. У його складі міститься велика кількість поживних речовин і антиоксидантів, що забезпечують захист клітин від руйнування.


Яблучний оцет


Серед поціновувачів здорового харчування і збалансованих дієт яблучний оцет користується великою популярністю. Згідно дослідним даними, цей продукт здатний знижувати рівень цукру в крові і прискорювати процес зниження ваги.

Фахівці рекомендують використовувати дану різновид оцту для приготування салатів.


Чорний шоколад


Чорний шоколад є не тільки найсмачнішим продуктом з усіх перерахованих вище, а й найкориснішим. У його складі містяться магній і найсильніші антиоксиданти.

 

Джерела

1. Dietary cholesterol provided by eggs and plasma lipoproteins in healthy populations.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16340654

2. Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies

https://www.bmj.com/content/346/bmj.e8539

3. Long-term associations of nut consumption with body weight and obesity.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24898229

 

 

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

фактчекінг Євгенія Русєва,

08 травня 2019 року