Чіа - це іспанська шавлія, а насіння цієї рослини знайшли світову популярність завдяки своїм унікальним властивостям. Вони вважаються дуже корисними і можуть допомагати вгамовувати голод. Рослина росте на південноамериканської території, і стародавні цивілізації використовували її і в їжу, і в медичних цілях.

Цілющі і корисні для здоров'я властивості насіння обумовлюються їх складом, який представлений такими мікроелементами:

  • кислоти Omega-3 і Omega-6;
  • клітковина;
  • залізо;
  • калій, кальцій, магній, натрій;
  • ніацин і тіамін;
  • рибофлавін;
  • вітаміни А, С і Е;
  • цинк і фосфор;
  • антиоксиданти.

Примітно, що вчені вивчили досконально склад насіння рослини і з'ясували, що всі перераховані вище компоненти за своїм змістом в складі Чіа перевершують в рази ті продукти, які вважаються збагаченими цими речовинами. Наприклад, кислот Омега-3 і -6 в Чіа в 8 разів більше, ніж в філе лосося, рослина славиться тим, що в ньому в три рази більше антиоксидантів в порівнянні з чорницею, а клітковини болючіше в два рази, ніж у висівках.

Чим корисні для організму насіння Чіа


Такий унікальний якісний склад робить насіння Чіа просто унікальним продуктом, який при регулярному вживанні благотворно діє на організм людини. Серед його головних особливостей слід виділити такі:

  • Скорочення холестеринових накопичень.
  • Профілактика атеросклерозу.
  • Зміцнення серцевого м'яза і судин.
  • Сприятливо діє на нервову систему.
  • Нормалізує тиск.
  • Регулює цукор в крові.
  • Профілактика хвороби Альцгеймера, склерозу і епілепсії.
  • Допомагає в лікуванні депресії.
  • Виступає натуральним аналогом антибіотиків, зміцнює імунітет.
  • Профілактика простудних захворювань.
  • Нормалізує мікрофлору шлунково-кишкового тракту.
  • Активізує загоєння ран.
  • Допомагають зняти симптоми алергії.
  • Омолоджуючий ефект.
  • Відновлює гормональний баланс.

Як готувати насіння Чіа


Насіння Чіа рекомендується вживати, змішуючи їх з рідиною - гарячою водою, молоком, соком. Вони розбухають і збільшуються в 12 разів. Одна порція страви з Чіа насичує і втамовує відчуття голоду, при цьому дає організму комплекс вітамінів і корисних речовина.

Ось кілька варіантів приготування насіння Чіа:

  • приготувати по типу вівсянки і дати настоятися 10-15 хвилин;
  • замочити у фруктовому соку і подавати як коктейль;
  • додавати в салат як насіння;
  • інгредієнт для смузі;
  • змолоти в порошок і додавати як спецію в соуси, каші, випічку.
  • Період вживання насіння Чіа не повинен бути довше 12-ти тижнів.


Протипоказання до вживання насіння Чіа


Незважаючи на користь даної рослини, його категорично заборонено приймати в таких випадках:

  • низький тиск;
  • діарея або отруєння;
  • збої в роботі шлунково-кишкового тракту;
  • вагітність і період лактації;
  • підвищений вміст тригліцеридів в крові;
  • лікування зубів;
  • алергія на насіння кунжуту і гірчиці;
  • схильність до посиленого газоутворення.

 

 

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

11 січня 2019 року