Йод як хімічний елемент був відкритий в 1811-му році французьким ученим, але тільки в 1813-му році він став об'єктом уваги і вивчення його основних властивостей.

Йод є галогеном, хімічно неактивним неметаллом. Це рідкісний елемент, і виявити його в чистому вигляді як корисна копалина практично неможливо. Зате він існує в багатьох продуктах харчування, і їх споживання дозволяє забезпечити наш організм необхідним запасом цього мікроелемента.

Найбільша концентрація йоду міститься саме в морських водоростях, проте зустрічається в багатьох овочах, фруктах, горіхах і інших корисних і смачних продуктах:

  • креветках, мідіях, ламінарії, рибі і риб'ячому жирі;
  • буряках, шпинаті, моркві, квасолі, салаті, помідорах, картоплі, часнику, ріпчастій цибулі;
  • яблуках, вишні, абрикосах, хурмі, винограді, зливі, земляних горіхах;
  • гречаній крупі і пшоні;
  • сирі, молоці, сирі.


Йод для здоров'я і профілактики хвороб


Йод бере участь в окислювальних процесах, які впливають на здоров'я функціонування мозкової діяльності. У людському організмі йод найбільше міститься в плазмі і щитовидці. Даний мікроелемент нейтралізує нестійкі мікроби, і це дозволяє зменшити дратівливість і стреси. Крім того, речовина робить судинні стінки більш еластичними.

В процесі дієти йод вкрай необхідний, оскільки допомагає спалювати надлишки жиру, активізує правильний клітинний ріст, а також заряджає організм енергією, стимулює роботу мозку, зміцнює волосся і нігті, шкіру і зуби.

Йод сприятливо впливає практично на всі системи і органи в організмі, зокрема важливий для:

  • Належного функціонування щитовидної залози.
  • Заспокоєння нервової системи.
  • Стимуляції мозкової діяльності.
  • Активізації ліпідного обміну.
  • Здорового розвитку плоду і формування у нього органів, ЦНС.
  • Зниження холестеринових накопичень.


До чого веде дефіцит йоду


Недоотримання організмом йоду веде до погіршення здоров'я і ослаблення імунного захисту, що виражається через такі явища:

  • швидка стомлюваність і накопичувальний ефект слабкості;
  • регулярні головні болі;
  • збільшення маси тіла;
  • зниження функцій пам'яті;
  • погіршення роботи органів слуху і зору;
  • слизові оболонки стають більш сухими;
  • порушення менструального циклу;
  • ослаблення статевого потягу;
  • висип на шкірі.
  • Вживайте продукти, насичені йодом, щоб завжди бути активними і здоровими.
  •  

Перенасичення йодом і наслідки


Важливо відзначити, що надлишок йоду в організмі також шкодить, і це виражається в таких симптомах:

  • болю в шлунку, блювота, пронос;
  • риніт і алергічна реакція;
  • сильне потовиділення і різкий його запах;
  • тремтіння в тілі;
  • безсоння;
  • набряклість слизових оболонок.

Контролюйте свій раціон і не допускайте споживання надмірної кількості йодовмісних їжі, щоб дотримуватися балансу і захистити себе від розвитку базедової хвороби.

 

 

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

14 грудня 2018 року