Печінка виробляє один з найпотрібніших травних соків - жовч. Жовч утворюється в усій печінки і по розгалуженій системі збирається в жовчному міхурі, де зберігається, поки в ній не виникне потреба.

Печінка нейтралізує токсичні речовини, фільтрує і диференціює все, що в неї потрапляє з кров'ю і лімфою, потім виводить з організму з кров'ю через нирки або з жовчю через кишечник. Крім того, печінка має великий вплив на імунну систему людини, тому, якщо вона не в порядку, то імунітет ослаблений. Печінка бере участь в вітамінному обміні, впливає на мозкову діяльність і стан шкіри. Сподіваємося, Ви вже зрозуміли, що здоров'я печінки - це здоров'я практично всього організму.

Ми підготували для Вас 7 важливих продуктів, які ви, можливо, захочете включити в свій раціон, щоб підтримувати печінку здоровою.

Часник, грейпфрут, зелений чай, і зелені овочі

Проф рака груди Чеснок
Часник містить численні сірковмісні сполуки, які активізують ферменти печінки, відповідальні за вимивання токсинів з організму. Також він містить аліцин і селен, потужні живильні речовини для захисту печінки від токсинів.

Грейпфрут багатий природним вітаміном С і антиоксидантами, які є невід'ємними складовими печінки. Як і часник, грейпфрути містять сполуки, які стимулюють вироблення ферментів для детоксикації печінки. Він також містить флавоноїди, відомий ще, як нарингенин, що допомагає печінки спалювати жири, а не накопичувати їх.

Зелений чай не менше добре виводить токсичні речовини з печінки і підшлункової залози (посилання на дослідження - англ.).

Листові зелені овочі, такі як рукола, зелень кульбаби, шпинат, зелень гірчиці, цикорій містять речовини, які нейтралізують важкі метали. Вони також виводять пестициди і гербіциди з організму, і стимулюють роботу жовчі.

Авокадо, волоський горіх, куркума
Авокадо перешкоджає токсичної перевантаження печінки (посилання на дослідження - англ.). Деякі дослідження показали, що вживання одного або двох авокадо в тиждень протягом місяця може істотно відновити пошкоджену печінку.

Волоські горіхи, які мають високий вміст L-аргініну, амінокислот, глутатіону і омега-3 жирних кислот також можуть допомогти в детоксикації печінки від болезнетворого аміаку. Крім того, вони допомагають насичувати киснем кров.

Проф рака груди Куркума

Куркума, один з найпотужніших продуктів для підтримки здорової печінки, як було доведено, вона активно захищає печінку від токсичного впливу, і навіть відновлює її пошкоджені клітини. Також вона підсилює природну вироблення жовчі, зменшує навантаження на печінкові протоки, і підвищує загальний тонус жовчного міхура.

 

 

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

10 травня 2016 року