Клітковина відноситься до вуглеводів, представляючи собою особливий вид, при цьому не розщеплюється на молекули глюкози. Волокно залишається в непошкодженому вигляді в харчовому тракті, однак ефект, який чинить на організм, досить масштабний, щоб ця речовина заслужило право бути корисним і важливим в раціоні.

Практично у всіх продуктах - і смачних, і не дуже любимих, міститься ця речовина, що має рослинне походження. Вона не служить для насичення організму енергією, і навіть не забезпечує надходження в організм мінералів і вітамінів, але зате володіє іншими унікальними властивостями, роблячи нас здоровими і красивими.

Клітковина - це не назва одного конкретного мікроелемента, а групи вуглеводів, які представлені рослинними волокнами і мають різноманітний хімічний склад. Зокрема склад представлений целюлозою, декстринами, хітином, воском, інулін, пектинами, лігніном, бета-глюканів і олігосахариди.


Прийнято виділяти два типи клітковини:

  • розчинна - розщеплюється в водному середовищі, через процеси ферментирование перетворюється в желейну масу. Її властивості виражаються в уповільненні процесів травлення, щоб зберігати максимально довго почуття ситості, тим самим контролювати апетит, отже і масу тіла. Також знижує рівень поганого холестерину, нормалізує цукор в крові;
  • нерозчинна - не береться агрегатним і хімічних змін при контакті з іншим середовищем, а в воді вона розбухає. Даний тип речовини сприяє перистальтиці кишечника і не дає виникати запорів, регулює кислотність, активізує виведення шлаків і токсинів з товстої кишки.

 

Користь клітковини для здоров'я вашого організму


Корисні властивості клітковини, яку ми отримуємо з споживанням овочів, фруктів, бобових, вівса, зелені, горіхів і насіння, виражаються в таких діях:

  • профілактика і захист від розвитку кардіологічних хвороб;
  • знижує рівень шкідливого холестерину;
  • перешкоджає розвитку діверкуліта;
  • йде синдром роздратованого кишечника;
  • сприяє роботі нирок і жовчного міхура;
  • знижує ризики розвитку онкологічних патологій;
  • сприяє продовженню життя;
  • пригнічує розвиток харчових алергічних реакцій;
  • активно допомагає в боротьбі з астмою;
  • забезпечує почуття ситості, тим самим не дає переїдати і контролювати нормальну вагу тіла;
  • виводить з організму бактерії і грибки, через які утворюються прищики і висип на шкірі;
  • уповільнює вуглеводне засвоєння;
  • піклується про здоровій мікрофлорі в кишечнику;
  • профілактика раку товстої кишки;
  • очищення кишечника.


Застосування клітковини і її особливості


Клітковина у вигляді аптечного продукту використовується в програмах схуднення або в курсі лікування за рекомендацією фахівців. Рекомендується поєднувати її з йогуртом, кефіром або іншим кисломолочним продуктом для доброго засвоєння і активізації всіх корисних властивостей.

Також клітковину можна приймати у формі біологічної добавки - це продукт, що містить високий відсоток даної речовини, а також комплекс вітамінів і мінералів. Така форма вживання сприятлива в профілактичних цілях для зміцнення здоров'я і нормалізації обмінних процесів в організмі.

Якщо перед вами стоїть завдання схуднути, то дієта на основі клітковини допоможе реалізувати поставлену мету. Цей продукт використовується в розвантажувальні дні в поєднанні з кисломолочними продуктами, а також в раціон поступово вводять клітковину, збільшуючи дози споживання.

 

 

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

10 грудня 2018 року