Кава вважається одним з найвідоміших і вживаних в світі напоїв. За рахунок високого вмісту антиоксидантів і поживних мікроелементів він володіє унікальними властивостями, позитивно впливають на здоров'я людини.

Як показують дослідження фахівців, у людей, що вживають каву як щоденний напій, спостерігаються набагато менші ризики прояви серйозних недуг і патологій.

Нижче описані 13 найважливіших і корисних властивостей кави, завдяки яким наш організм стає здоровіше, а вживання даного напою - ще приємніше, знаючи, що він допомагає захиститися від хвороб.


Заряджає енергією і стимулює розумові здібності


Завдяки вживання кави знімається втома, організм заряджається бадьорістю, з'являються нові сили для фізичної активності. Це відбувається завдяки вмісту кофеїну в напої, який виступає психоактивних речовиною. При попаданні в організм кофеїн всмоктується в кров, а потім потрапляє в мозок, де відбувається блокування аденозину - ингибирующего нейротрансмітера. У такій ситуації відбувається більше вироблення норадреналіну і дофаміну, що стимулює нейронну роботу.

В рамках проведених множинних досліджень вдалося встановити, що кава стимулює роботу багатьох мозкових відділів, покращує пам'ять, піднімає настрій, заряджає енергією, покращує реакції і психічну функцію.


Діє як жиросжигатель


У кожній спортивній добавці з серії жиросжигающих препаратів є кофеїн. Це обумовлено його природну здатність впливати на ліпідний обмін і спалювання надлишків речовини.

Вченими проводилися експерименти і було встановлено, що кофеїн підвищує метаболізм на 3-11 відсотків.

За даними інших досліджень, кофеїн стимулює процес спалювання жирів на 10 відсотків - у людей із зайвою вагою, і на 29 відсотків - у худих. Але в довгостроковій перспективі вживання напою цей ефект може знижуватися.


Підвищує показники фізичної продуктивності


Кофеїн діє як стимулятор для нервової системи, подає сигнали жирових клітин про необхідність розщеплення. При цьому збільшує кількість адреналіну в крові - гормону, що відповідає за боротьбу і втеча і здатного підготувати тіло до інтенсивних фізичних навантажень.

Під впливом кофеїну розщеплюються ліпідні запаси, а вільні кислоти використовуються як корисне паливо.

Вживання кофеїну дозволяє підвищити фізичну працездатність на 12 відсотків. Наприклад, багато спортсменів випивають чашку міцної кави за півгодини до тренування, а в період виконання вправ спостерігається підвищена активність організму для досягнення поставленого результату.


Збагачений поживними речовинами


Кавові зерна містять в собі багато корисних мікроелементів, які потрапляють в готовий заварний напій. Наприклад, в одній чашці кави міститься:

  • 11 відсотків рибофлавіну (вітаміну В2);
  • 6 відсотків пантотенової кислоти (вітаміну В5);
  • 3 відсотки калію і марганцю;
  • 2 відсотки вітаміну В3 і магнію.

Відсотки вказані щодо рекомендованої добової норми споживання RDI.

Оскільки багато людей п'ють не по одній чашці напою в день, а по дві і навіть три-чотири, це дозволяє організму отримувати в повній мірі добовий запас вище зазначених поживних речовин.


Скорочує ризик діабету 2-го типу


Діабет 2-го типу - це серйозне захворювання, поширене по всьому світу. Кілька мільйонів людей страждають від нього. Недуга проявляється в підвищеному рівні цукру в крові, обумовленому резистентністю до інсуліну і малої здатністю самостійно виробляти даний гормон.

Відповідно до звітів медичних досліджень, що п'ють каву люди мають на 23-50 відсотків нижче ризик зараження.


Також було проведено комплексне дослідження з 18-ти експериментів, в ньому брало участь 457 922 чоловіки. З'ясувалося, що кожна випита в день чашка кави знижує на 7 відсотків ризик виникнення діабету.


Перешкоджає розвитку недоумства і хвороби Альцгеймера


Хвороба Альцгеймера вважається одним з найбільш поширених захворювань нейродегенератівного характеру і основною причиною порушення когнітивних функцій організму. Найбільш часто дане захворювання зустрічається у осіб старше 65-ти років. На жаль, вчені ще не знайшли ефективного способу лікування цієї хвороби, проте вони виявили спосіб запобігати розвитку серйозної недуги.

Серед найбільш ефективних способів профілактики цього захворювання дослідники називають вживання здорової їжі, регулярне виконання фізичних вправ і споживання кави.

В результаті проведення численних досліджень було встановлено, що регулярне споживання кави знижує ризик розвитку хвороби Альгеймера на 65 відсотків.

Знижує ризик розвитку Паркінсона


Ще одним захворюванням, пов'язаним з порушенням когнітивних функцій організму, є хвороба Паркінсона, яка поступається за поширеністю лише хвороби Альцгеймера. Основною причиною виникнення хвороби Паркінсона є смерть нейронів, що використовуються організмом для вироблення дофаміну. Так само як і у випадку з хворобою Альцгеймера, вчені ще не знайшли спосіб лікування цього захворювання. Однак результати їх досліджень продемонстрували, що щоденне споживання кави знижує ризик розвитку патології на 60 відсотків.

Також дослідниками було встановлено, що вживання кавових напоїв, що не містять в своєму складі кофеїну, не робить ніякого позитивного впливу.


Забезпечує захист печінки


Печінка є одним з найбільш важливих органів в організмі людини, так як вона виконує ряд життєво важливих функцій, тому її здоров'я дуже важливо. Нерідко печінку вражають такі захворювання як гепатит, ожиріння і цироз, здатних привести до руйнування клітин цього органу і погіршення його роботи.

Вченими було встановлено, що споживання від 4-х і більше чашок кави на добу знижує ризик розвитку захворювань печінки на 80 відсотків.


Покращує настрій і перешкоджає розвитку депресії


Депресія є погіршення психічного стану, здатного привести до зниження якості життя. Дане захворювання є дуже поширеним. Станом на сьогоднішній день, близько 4,1 відсотка громадян США страждають важкою формою депресії, яка супроводжується загальмованістю мислення, погіршеним настроєм і суїцидальними нахилами.

В рамках дослідження, проведеного Гарвардським університетом в 2011-му році, було встановлено, що вживання в добу більше чотирьох чашок кави сприяє поліпшенню настрою і зниження ризику розвитку депресії на 20 відсотків. Крім цього, вчені встановили, що подібний обсяг споживання напоїв з вмістом кофеїну знижує ризик самогубства на 53 відсотки.


Перешкоджає розвитку деяких ракових захворювань


Онкологічні захворювання вважаються однією з найбільш поширених причин смерті. Ракові захворювання супроводжуються неконтрольованим зростанням шкідливих клітин в організмі людини.

Споживання кави перешкоджає розвитку всього декількох різновидів раку - печінки, а також товстої і прямої кишки. Ці онкологічні захворювання посідають 3-тє і 4-е місце серед основних причин смерті людини.

Вчені провели ряд досліджень, в результаті яких з'ясувалося, що регулярне вживання кави знижує ризик розвитку колоректального раку на 15 відсотків, а рак печінки - на 40 відсотків.


Знижує ризик інсульту


В мережі Інтернет часто можна побачити твердження про те, що кофеїн сприяє підвищенню рівня кров'яного тиску. Дане судження є лише частковою правдою, так як ефект є незначним і нетривалим. Більш того, в більшості випадків він зникає при регулярному споживанні кави.

Тільки в рідкісних випадках у людей, які п'ють багато кави зберігається підвищений кров'яний тиск. Однак вчені виявили, що регулярне споживання кофеїну не тільки не підвищує ризик захворювань серцево-судинної системи, але і знижує його. Так, у жінок, які вживають регулярно кави, ризик інсульту нижче на 20 відсотків в порівнянні з іншими людьми.


продовжує життя


Якщо грунтуватися на спостереженні вчених, які стверджують, що особи, які регулярно вживають каву, менш схильні до ряду захворювань, можна сміливо стверджувати, що даний напій продовжує життя.

У кількох дослідженнях вчені виявили, що серед осіб, що п'ють каву, рівень смертності набагато нижче. Так, регулярне вживання кави сніжет ризик смерті у чоловіків і жінок віком від 18-ти до 24-х років на 20 і 26 відсотків відповідно. Найбільш яскраво цей ефект можна спостерігати серед осіб, які страждають на діабет 2-го типу, у яких ризик смерті при вживанні кави знижується на 30 відсотків.


Є багатим джерелом антиоксидантів


Для осіб, які дотримуються стандартної західної дієти, кава є одним з найбільш корисних продуктів. Це пов'язано з тим, що в цьому напої міститься велика кількість антиоксидантів. Важливо відзначити, що кількість даних речовин в кава може перевищувати їх зміст у фруктах і овочах, передбачених західної дієтою.


висновок


Кава є одним з найпоширеніших напоїв у всьому світі, здатних впливати на організм людини. Щоденне споживання цієї бадьорить рідини дозволить збільшити запаси енергії в організмі, поліпшити процес спалювання жирів, підвищити фізичну витривалість, а також забезпечити захист від ряду небезпечних захворювань.

Насправді, щоденне споживання кави може навіть продовжити життя. Однак варто пам'ятати, що корисним є тільки той кави, який містить у своєму складі кофеїн.

Якщо ви не любите пити каву, то можна приймати добавки з кофеїном

 

Джерела

1. Investigation of the effects of coffee on alertness and performance during the day and night

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8232842

2. A naturalistic investigation of the effects of day-long consumption of tea, coffee and water on alertness, sleep onset and sleep quality

https://link.springer.com/article/10.1007/s002130000383

3. Understanding caffeine: A biobehavioral analysis

https://psycnet.apa.org/record/1997-08837-000

 

 

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

фактчекінг Євгенія Русєва,

23 січня 2019 року