Соя досі залишається продуктом, який має безліч протиріч. Здавалося б, такі прості і нехитрі бобові, але вони оточені ореолом міфів і чуток, які не мають наукових і дослідницьких підтверджень.

Сою і її продукти не можна сприймати як панацею від будь-яких хвороб, оскільки такими вони не є, але і шкоди не завдають при правильному використанні. Зараз нерідко в інформаційних джерелах можна зустріти статті, які описують сою як міну уповільненої дії, як причину виникнення раку щитовидки. Чи так це насправді, або ж просто поширення неправдивої інформації, щоб налякати шанувальників сої?

Будемо розбиратися по порядку і визначати, корисна соя або все-таки шкідлива.
Перший міф - соя і соєві продукти погано перетравлюються

Показник засвоєння соєвого білка в людському організмі становить 93-95 відсотків, і це практично наближене до показників засвоюваності рибного і м'ясного білка, а також перевищує ступінь засвоєння рослинного білка.

Якщо у вас непереносимість лактози, то соєвий білок стане незамінним елементом у вашому раціоні, оскільки в продукті не міститься молочний цукор - та сама лактоза, що викликає алергію, здуття живота або метеоризм.

Другий міф - вживання сої порушує репродуктивну функцію

Упередження про те, що соя згубно впливає на організм, сприяючи модифікації чоловіки в жінку, є лише порожніми і гучними розмовами. І на вироблення тестостерону теж не впливає. І навіть процес овуляції не порушується. При цьому немає жодного наукового доказу всім цим заявленим побічних ефектів.

Жінкам старше 45-ти років навіть рекомендується вживати сою, оскільки відбувається перебудова в організмі, менопауза. Соя насичена фитоестрогенами, які допоможуть заповнити естрогенну простір в жіночому організмі. На чоловіка використання сої в їжу ніяк не впливає.

Третій міф - соя провокує рак щитовидної залози

Струмогенних речовини нібито шкодять щитовидній залозі, тому що не дають всмоктуватися йоду, через що відбувається дисфункція.

Але ці самі струмогенних елементи є в таких плодах як редис, морква, квасоля, цвітна капуста, персики, редька, манго, арахіс. Так що ж, не можна тепер вживати улюблені овочі та фрукти? Звичайно ж, немає, просто потрібно стежити за балансом йоду в організмі і правильно комбінувати споживані в їжу продукти.

Четвертий міф - соя є абсолютно ГМО-продуктом

Скільки було розмов про те, що все соєві боби обробляються гліфосатом.

В рамках спеціально організованого дослідження Європейською комісією з безпеки продуктів було встановлено, що дотримання правил і режиму обробки кущів з соєю дозволяє бобам не накопичувати в собі небезпечні речовини.

Соя і її користь
Ви можете категорично відмовлятися від сої через свої смакових уподобань чи думки, нав'язаного вченими, суспільством, пресою, але реальність така, що цей продукт має багато корисних властивостей.

Соєві продукти є прекрасною альтернативою тваринним білкам, і їх корисно вживати людям, які страждають від непереносимості, а також вегетаріанцям.

Соєве м'ясо містить в собі багато лецитину, фосфоліпідів, який не дає закупорюватися судинах за рахунок холестеринових накопичень, крім того, в складі є кислоти Омега-3 і Омега-6, без яких не відбувається нормальний обмін речовин.

Соєве молоко в деякому роді навіть корисніше коров'ячого, оскільки зміст ПНЖК (поліненасичені жирні кислоти) в ньому в 10 разів більше, а також великий запас тіаміну і ніацину - вітамінів В1 і В3 відповідно.


А чи можна назвати соєвий білок повноцінним?
На 100 грамів продукту доводиться 35 грамів білка, який включає в себе життєво необхідні для людського організму амінокислоти. З цього можна зробити висновок, що соєвий білок дуже навіть повноцінний. Варто також відзначити, що спортсмени, які не можуть сприймати лактозу, вживають саме соєвий ізолят, який вважається прекрасної підживленням для м'язових тканин і всього організму.

Правило корисного і здорового раціону говорить, що протягом одного дня потрібно вживати різні білкові продукти, щоб організм отримував всі необхідні амінокислоти.

Які соєві продукти вибирати для їжі
Сою можна назвати універсальним інгредієнтом, який використовується як джерело молока і молочних продуктів, і може виступати корисною альтернативою різної їжі тваринного походження.

З найбільш поширених соєвих продуктів в магазинах можна купити молоко, паштети, масло, борошно і соуси.

Соєва олія потребує окремої уваги, оскільки в його складі присутній 60 відсотків антиоксидантів, а також вітамін A, D, E, F, поліненасичені кислоти.

Дане масло відмінно підходить в якості заправки для салату, оформлення підсмажених тостів, вживання натщесерце в якості профілактики від надлишків холестерину і поганий зір. Корисно давати масло з сої діткам, щоб стимулювати здорову роботу нервової системи.

Соєве борошно є високобілковим продуктом, збагаченим клітковиною. З неї можна пекти кекси, бісквіти, млинчики, панкейкі і багато різної смакоти.

Соєві соуси - класика жанру. Відомі нам вже багато років ці рідини ваблять пікантним смаком і ароматом, і можна використовувати їх для заправки різних страв, щоб підкреслити смак і додати родзинку.

 

 

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

12 листопада 2018 року