Експерти заявляють, що рекомендований обсяг споживання клітковини для дорослої людини становить 25 грамів. Однак в даний момент, згідно з результатами соціологічних опитувань, люди споживають близько 50-ти відсотків від вищевказаного обсягу.

У разі, якщо людина не може отримати достатню кількість даної речовини при споживанні продуктів харчування, він може вдатися до використання харчових добавок, здатних повністю задовольнити потреби організму в клітковині.

Досить часто спеціалізовані добавки з високим вмістом клітковини використовуються для нормалізації роботи кишечника, усунення запорів, а також для зниження ваги і поліпшення самопочуття.

 

Різновиди клітковини

 

Фахівці умовно поділяють клітковину на два види - розчинну і нерозчинну. Розглянемо кожен з цих видів більш детально.

Розчинна клітковина

Головною відмінною рисою розчинної клітковини є її здатність вбирати вологу, що надходить в шлунок разом з їжею. Завдяки цій властивості дана різновид речовини дозволяє сповільнити процес травлення, знизити рівень «поганого» холестерину, а також знизити рівень цукру в крові.

Цей вид клітковини можна отримати з таких продуктів як:

  • насіння льону;
  • ячмінь;
  • горох (сушений);
  • морква;
  • вівсяна каша;
  • яблуко;
  • апельсин.

Нерозчинна клітковина

Вживання нерозчинної клітковини дозволяє збільшити обсяг стільця, що прискорює процес проходження переробленої їжі через кишечник. Більш того, дана різновид клітковини дозволяє відновити нормальний рівень pH в кишечнику і знизити ризик розвитку раку товстої кишки.

Найвищий вміст цього виду клітковини спостерігається в таких продуктах як:

  • горіхи;
  • висівки;
  • листові овочі.


інулін


Інулін являє собою одну з різновидів пребіотіческіх волокон (не слід плутати з пробіотиками), які стимулюють розвиток корисних мікроорганізмів в мікрофлорі кишечника. Ця речовина є надзвичайно важливим для людського організму, так як воно має прямий вплив на засвоєння поживних речовин і вироблення гормонів, що впливають на апетит.

У більшості випадків інулін можна зустріти в аптеках у вигляді жувальних таблеток, які мають 100-відсоткову розчинність.


Метилцелюлоза


Не менш корисним видом клітковини є метилцелюлоза, що представляє собою аморфний порошок білого кольору, до складу якого входять метанол і целюлоза, одержувана з рослин. На відміну від аналогічної добавки під назвою «Псілліум» ця речовина не сприяє надмірному газоутворення і здуття живота.

Найчастіше метилцелюлоза представлена ​​в аптеках у вигляді порошку або капсул, що мають 100-відсоткову розчинність.

Важливо відзначити, що дана добавка досить часто використовується для приготування страв в якості згущувача і емульгатора. Завдяки своїй унікальній хімічній структурі метилцелюлоза може розчинятися виключно в холодній рідини.


Псілліум


Псілліум, який також часто називають ісфагула або іспагол, проводиться з лушпиння насіння рослини під назвою плантаго овата. Ця речовина складається на 70 відсотків з розчинної клітковини, що дозволяє використовувати його для уповільнення процесу травлення і підвищення рівня ситості.

Крім того, до складу псілліума входить нерозчинна клітковина, що дозволяє нормалізувати функції кишечника і поліпшити проходження калових мас.

Згідно з результатами досліджень, дана речовина так само, як і його аналог - метилцелюлоза, дозволяє позбутися від симптомів хвороби Крона, геморою, анальних тріщин і синдрому роздратованого кишечника.


Пшеничний декстрин


Зустрічається часто в аптеках харчова добавка пшеничний декстрин являє собою побічний продукт, одержуваний в процесі очищення пшениці. Ця речовина не володіє смаком і може розчинятися в рідинах, незалежно від їх температури.

Пшеничний декстрин, як і інші види розчинної клітковини, сприяє нормалізації травлення і зниження рівня цукру в крові. Завдяки даній властивості цю добавку часто рекомендують приймати особам з діабетом 2-го типу.

Важливо відзначити, що пшеничний декстрин містить мінімальну кількість глютену, завдяки чому відноситься до числа харчових добавок, що мають маркування «без глютену».


Рекомендації по вживанню


Незважаючи на те, що дослідники не виявили побічних ефектів від прийому харчових добавок з високим вмістом клітковини, рекомендується отримувати дану речовину, споживаючи натуральні продукти. Важливо відзначити, що на відміну від добавок при вживанні в їжу натуральних продуктів людський організм також отримує важливі вітаміни і мінерали.

Варто звернути увагу на те, що вживання великої кількості клітковини вимагає додаткового вживання води. Збільшення кількості рідини необхідно для того, щоб поліпшити проходження нерозчинної клітковини через кишечник і запобігти утворенню запорів.


висновокВчені стверджують, що прийом харчових добавок і продуктів з високим вмістом клітковини є абсолютно нешкідливим для людського організму. Однак перед включенням в свій раціон харчових добавок з високим вмістом цієї речовини, або при виникненні запорів під час його прийому слід проконсультуватися з лікарем.

 

Посилання на дослідження

1. Benefiber. (n.d.) 
benefiber.com/

2. Bi Y. (2018). Mayo Clinic Q and A: What’s the best way to boost your fiber intake?
newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-q-and-a-whats-the-best-way-to-boost-your-fiber-intake/

3. Cabre E. (2010). Irritable bowel syndrome: can nutrient manipulation help? DOI: 
10.1097/MCO.0b013e32833b6471

 

 

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

фактчекінг Євгенія Русєва,

14 квітня 2019 року